Yoghurt er god slankemat

Hvorfor er yoghurt god slankemat? Yoghurt gir deg et viktig bidrag av næringsstoffer som kalsium, jod, B-vitaminer og proteiner av god kvalitet. Det er dessuten mange studier som viser at du med fordel kan spise yoghurt om du er opptatt av slankemat.

Yoghurt er et syrnet meieriprodukt som har blitt mer og mer populært. Det er en god kilde til mange næringsstoffer som vi trenger hver dag, og har blant annet et høyt innhold av:

  • proteiner som er nødvendig for å kunne bygge muskler, og som bidrar til å holde deg mett
  • kalsium som er viktig for å styrke skjelettet
  • jod som er viktig for forbrenningen vår og for utviklingen av hjernen og nervesystemet hos små barn

Studier viser at yoghurt er slankemat

Det finnes flere teorier om hvorfor yoghurt er gunstig som slankemat. Det trengs mer forskning før man har det endelige svaret, men dette er noen mulige forklaringer:

  • Yoghurt er et såkalt fermentert produkt, det vil si at det er tilsatt en bakteriekultur for å få den ønskede konsistensen. Det finnes holdepunkter for at nettopp fermenterte meieriprodukter er gunstig for helsen og for vektnedgang.
  • En annen mulig forklaring er det høye innholdet av kalsium i yoghurt. I tillegg til å styrke skjelettet, kan nemlig kalsium ha betydning for regulering av energi- og fettbalanse, og dermed bidra til å minske fettlagringen.
  • Yoghurt inneholder protein, og det finnes forskning på at det kan være proteinets mettende egenskaper som gjør yoghurt til god slankemat.

Yoghurt er mer enn slankemat

Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter. Derfor anbefaler Helsedirektoratet i sine kostråd at vi har et daglig inntak av 3 porsjoner magre meieriprodukter. For å dekke jodinntaket bør derfor minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt.

Er det ikke mye sukker i yoghurt?

Yoghurt har blant enkelte fått et ufortjent dårlig rykte som sukkerbombe. Utvalget av yoghurt uten eller med lite tilsatt sukker har derimot aldri vært større enn det er i dag, og du kan med fordel spise yoghurt hver dag. Yoghurt naturell er helt uten tilsatt sukker, og med litt bær og nøtter blir denne et smakfullt og sunt lite måltid. Her finner du inspirasjon til hvordan du kan bruke yoghurt naturell.

Ønsker du å gå ned i vekt? Med BMI-kalkulatoren kan du få beregnet ditt kaloribehov og få dagsmenyer tilpasset deg.

Fakta

Yoghurt både smaker godt og gir deg flere næringsstoffer kroppen din trenger hver dag. Det finnes en rekke varianter med mindre sukker og fett og velge mellom i dag, så velg gjerne en av disse til hverdags!

KILDEHENVISNINGER

Fernandez MA, Panahi S, Daniel N, Tremblay A, Marette A. Yogurt and Cardiometabolic Diseases: A Critical Review of Potential Mechanisms. Adv Nutr. 2017 Nov 15;8(6):812-829.

Panahi S, Tremblay A. The Potential Role of Yogurt in Weight Management and Prevention of Type 2 Diabetes. J Am Coll Nutr. 2016 Nov-Dec;35(8):717-731.

Rozenberg S, Body JJ, Bruyère O og medarbeidere. Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs--A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. Calcif Tissue Int. 2016 Jan;98(1):1-17.

Tremblay A, Doyon C, Sanchez M. Impact of yogurt on appetite control, energy balance, and body composition. Nutr Rev. 2015 Aug;73 Suppl 1:23-7

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.