Skål med yoghurt med bær

Hva er yoghurt?

Yoghurt har sin opprinnelse i områdene rundt Kaukasus og kom til Norge i midten av 1950-årene.

I dag er yoghurt en av våre mest kjente og brukte matvarer som finnes i et rikt utvalg i butikkhyllene.

Fremstilling av yoghurt

Yoghurt blir fremstilt av melk med forskjellig fettinnhold som homogeniseres og høypasteuriseres (96 °C i 5 minutter) før syrning med yoghurtkultur. All yoghurt inneholder levende bakterier fra denne yoghurtkulturen, som er en blanding av to melkesyrebakterier (Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus). Det finnes også yoghurt tilsatt probiotiske bakterier.

Syrningen av yoghurten foregår ved 40-45 °C i 3-7 timer til riktig surhet er oppnådd (cirka pH 4,2). Deretter blir produktet nedkjølt til omlag 24 °C før det tappes og lagres ved under 4 °C.

For å oppnå riktig tykkelse blir noen yoghurter også tilsatt melkepulver. Andre varianter gjøres tykkere ved bruk av ulike filtreringsteknikker (ultrafiltrering) som oppkonsentrerer tørrstoffet (for eksempel gresk yoghurt).

Det karakteristiske smaksstoffet i yoghurt er acetaldehyd som dannes av Lactobacillus bulgaricus fra laktose og aminosyrer

Naturell yoghurt tilsettes ikke sukker, mens de smaksatte variantene tilsettes smaksstoffer som syltetøy, aroma og frukt i tillegg til sukker eller søtningsmidler.

Laktosereduserte yoghurter er litt søtere i utgangspunktet, noe som gjør at mindre sukker kan tilsettes for å oppnå riktig smak.

Oppbevaring og holdbarhet

Yoghurt skal oppbevares ved 0-4°C og har da en holdbarhet på 35-40 dager. Du kan også fryse yoghurt i opptil 6 måneder. Spis gjerne frossen yoghurt som is, eller bruk tint yoghurt i kaker, vafler eller annen bakst.

Brukertips i matlagingen

Det finnes mange typer yoghurt med ulik konsistens og smak, og i dag er yoghurt en av våre mest kjente og brukte matvarer.

Yoghurt skiller seg ved oppvarming og egner seg derfor best i kalde retter. Den kan spises rett fra pakningen eller den kan nytes sammen med müsli, nøtter, i desserter, dressinger/dipper, kalde sauser, deiger, bakver og vafler. Naturell yoghurt egner seg også godt i gjærbakst og gir den en god frisk smak.

Hvis du skal lage klassisk tzatziki helles naturell yoghurt i et kaffefilter til avrenning en times tid, da blir yoghurtmassen fastere. Væsken som blir til overs kalles myse og denne kan fint brukes som væske i en gjærdeig.

Laktosefri yoghurt naturell kan brukes på samme måte som vanlig yoghurt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.