Fire skåler med yoghurt og bær

Spørsmål og svar om yoghurt

Yoghurt er et syrnet meieriprodukt laget med melkesyrebakterier. Visste du at en yoghurt om dagen gir deg flere næringsstoffer som kalsium og jod?

Hva er gresk yoghurt?

Gresk yoghurt er en yoghurttype som er tykkere enn den vanlige selv om fremstillingsmåten i utgangspunktet er den samme. Forskjellen er at man siler mer myse (væske) fra yoghurtmassen slik at konsistensen blir tykkere. Dette gjøres via sentrifugering eller membranfiltrering.

Gresk yoghurt inneholder gjerne mer protein enn vanlig yoghurt.

Er det mye sukker i yoghurt?

Selv om fruktyoghurt ofte er tilsatt noe sukker, har den fått et ufortjent dårlig rykte som sukkerbombe.

Mange er ikke klar over at innholdet av tilsatt sukker i yoghurt har gått drastisk ned siden begynnelsen av 2000-tallet, da fruktyoghurt gjerne ble tilsatt om lag 10 prosent sukker. Industrien har jobbet lenge med å senke sukkerinnholdet, men reduksjonen har skjedd over flere år slik at forbrukerne gradvis har kunnet venne seg til at yoghurten er mindre søt.

I dag finnes det et rikt utvalg yoghurter på markedet. Blant variantene med lite tilsatt sukker kan vi for eksempel velge mellom naturell yoghurt uten tilsatt sukker, yoghurt med kunstig søtstoff og yoghurt med bare 2 prosent tilsatt sukker. Det finnes også fruktyoghurter uten tilsatt sukker og søtstoff.

Les mer om sukker i yoghurt.

Hva er yoghurt med probiotiske bakterier?

Yoghurter som er syrnet med probiotiske melkesyrebakterier inneholder bakterier som naturlig hører hjemme i en sunn tarmflora. I motsetning til bakteriekulturen som vanligvis brukes i yoghurt, overlever de probiotiske bakteriene ferden gjennom magen sure miljø og kan dermed etableres som en del av tarmfloraen.

Les mer: Hva er probiotika?

Unike bakteriestammer

De probiotiske bakteriene som brukes i enkelte yoghurter på det norske markedet er blant de mest omfattende studerte melkesyrebakteriene. Dette gjelder for eksempel enkelte varianter av Lactobacillus rhamnosus GG og Lactobacillus reuteri. Dette er bakterier som naturlig hører hjemme i en sunn mageflora.

Lactobacillus acidophilus og Lactobacillus bifidus er de vanligste melkesyrebakteriene.

Bakterier er en naturlig del av menneskekroppen, og de fleste bakteriene befinner seg i tarmen. Det forskes mye for å finne ut om ulike bakteriene kan ha gunstige effekter på fordøyelse og immunforsvar.
Probiotisk yoghurt er syrnet med melkesyrebakterier som naturlig hører hjemme i en sunn tarmflora. Betydningen av en sunn flora i magen utredes i dag i mange forskningstudier.

Ikke til syke eller barn under 1 år

Vitenskapskomitéen for mattrygghet og Mattilsynet har konkludert med at produkter tilsatt probiotiske melkesyrebakterier ikke bør brukes til syke personer eller til friske sped- og småbarn før de har fylt ett år. Produkter tilsatt disse melkesyrebakterier bør brukes i begrensede mengder (én porsjon daglig) etter dette. For barn over tre år og voksne er det ingen øvre inntaksgrense.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.