Tzatsiki

Matyoghurt

Matyoghurt er tykk, ferdigsilt yoghurt slik vi kjenner den fra det greske, tyrkiske, meksikanske og indiske kjøkken. Den har fyldig konsistens, frisk og mild smak, og noe høyere fettinnhold (8%) enn tradisjonell norsk naturell yoghurt.

Fremstilling av matyoghurt

Matyoghurt er ofte tilsatt skummetmelkpulver for å øke innholdet av melketørrstoff og dermed gjøre yoghurten tykkere.

Produksjonsmelken blir først høypasteurisert og homogenisert ved høyt trykk. Deretter blir melken avkjølt til syrningstemperatur 42–45 °C og tilsatt yoghurtkultur. Syrningen tar 3–6 timer og gir produktet den ønskede og karakteristiske friske og syrlige yoghurtsmaken. Yoghurten tappes i emballasjen og sluttkjøles til 4 °C.

All yoghurt inneholder levende yoghurtbakterier (Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus) ettersom syrning skjer etter pasteurisering. Matyoghurt blir silt for å oppnå tykk konsistens før den tappes på riktig emballasje.

Brukertips i matlagingen

Matyoghurt er meget velegnet til matlaging. Sammenlignet med andre matlagingsprodukter som fløte og rømme, inneholder matyoghurt lite fett. I tillegg egner matyoghurt seg svært godt i blant annet gryteretter, dressinger, marinader, supper, sauser og desserter. Et godt tips er å tilsette matyoghurt i en varm rett mot slutten av koketiden, eller ved servering, for å unngå at den blir kornete. For å sikre at matyoghurten ikke skilles og blir kornete ved oppvarming, kan man røre inn 1 ss hvetemel i ca 3 dl matyoghurt før den brukes i varme retter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.