Glass med melk

Melkepulver (tørrmelk)

Melkepulver, eller tørrmelk, lages ved å fjerne vannet fra melken.

Melkepulver lages av helmelk eller skummet melk. Melkepulver har lengre holdbarhet enn vanlig melk, men om den er laget av helmelk, har pulveret lettere for å harskne ved lagring. Melkepulver av skummet melk har derimot svært lang holdbarhet.

Melkepulver kan brukes som ingrediens eller tilsettes vann så det blir omtrent som vanlig melk igjen. "Instant" tørrmelk betyr at pulveret er lett å løse opp i vann.

Det kan være vanskelig å få tak i tørrmelk i butikken. Selv om det produseres tørrmelk er dette foreløpig kun til industrien (store pakker). Du kan likevel få kjøpt tørrmelk i forskjellige nettbutikker.

Fremstilling av tørrmelk

Tørrmelk er laget av fersk melk uten noen tilsetningsstoffer. Melkepulver kan lages både av helmelk og skummet melk

Skummetmelkspulver inneholder omlag 36 prosent protein, 0,8 prosent fett og 52 prosent karbohydrat, mens helmelkspulver inneholder omlag 26 prosent protein, 27 prosent fett og 38 prosent karbohydrater.

Produksjonsmetoden for tørrmelk er langt på vei den samme som for kondensert melk. Først fjernes noe av vannet ved kondensering. Så blir den kondenserte melken spraytørket eller valsetørket, slik at alt vann fjernes og man sitter igjen med melkepulver. 

Produktet blir langt mer holdbart enn vanlig melk, og det er lettere å ta med seg. Tørrmelk selges hovedsakelig til industrien der det er en brukes i produksjon av blant annet sjokolade, kjøttprodukter og brød.

Oppbevaring og holdbarhet:

Melkepulveret er fullt brukbart i 3-4 år, dersom uåpnet og oppbevart på et tørt sted som holder lavere temperatur enn 20 °C. Åpnet pakke bør brukes innen 2-3 uker, og lagres tørt og kjølig. Melkepulveret er gjerne pakket i en foliepose som gir pulveret god beskyttelse. Posen blir lukket ved vakuum, som gir pulveret lenger holdbarhet.

Historie

Viking tørrmelk kom på det norske markedet i 1949. Frem til 1960 hadde tørrmelksprodukter langt større betydning enn i dag siden kjølemulighetene var begrenset. Kjøleskap ble vanlig i norske husholdninger først etter 1960-tallet
Fortsatt er tørrmelk lettvekteren i ryggsekken for de som ferierer litt utenfor allfarvei. Helmelk veier hele 12 ganger mer enn tørrmelk. Dette betyr mye ved proviantering til hytter uten bilvei.

Brukertips i matlagingen

Tørrmelken er kraftig varmebehandlet slik av myseproteine er denaturerte. Dette fører til at proteinene binder mye vann og tørrmelk passer derfor utmerket i bakst og varmretter.

Tørrmelk egner seg også godt som reservelager og turproviant. Pulveret er lett i vekt og kan brukes overalt hvor man har behov for melk i ulike matretter eller til varme drikker.

Melkepulver løser seg lettest opp i lunkent vann. Til bakst og pannekaker er det lurt å blande melkepulver med hvetemel før det tilsettes. Litt overdosering kan dessuten gi ekstra fylde i smaken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.