Kvinne som drikker melk

Ingen unødvendige kalorier i melk

Har du hørt at du ikke bør drikke melk fordi det er best å unngå flytende kalorier? Vel, det er en påstand uten særlig hold. Vi trenger å få i oss kalorier hver dag, og i melk får du samtidig 7 viktige næringsstoffer.

Vi trenger vann hver dag som tørstedrikk. Men har du egentlig tenkt over hva du får i deg av næringsinnhold fra alt det andre du drikker i løpet av en dag?

Kaloriene i melk har med seg viktige næringsstoffer

Et glass melk gir flere næringsstoffer du trenger hver dag, som jod, kalsium, B-vitaminer, kalium og fosfor. Faktisk er melk en av svært få kilder til jod i kostholdet vårt. Uten melk, meieriprodukter og hvit fisk i kostholdet kan det være vanskelig å få nok jod gjennom maten vi spiser.

Helsedirektoratet anbefaler at et sunt hverdagskosthold inneholder et daglig inntak av magre meieriprodukter. Vi rådes til å innta 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, hvorav minst 2 av 3 bør være melk og yoghurt fordi disse bidrar med mest jod.

Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen

Melk er også en kilde til proteiner av god kvalitet. Mange som er opptatt av trening er glad i å drikke melk etter en treningsøkt.

Færre kalorier, men like stort behov for næringsstoffer

Om du er opptatt av å holde vekten er det viktig å være klar over at du har et like høyt behov for et daglig påfyll av næringsstoffer selv om du i perioder ønsker å spise mindre. Det kan være lurt å velge matvarer som er næringstette, det vil si mat som gir deg mange næringsstoffer sammen med kaloriene den inneholder.

I den sammenheng kommer magre meieriprodukter godt ut. Selv om fett- og kaloriinnholdet i magre meieriprodukter er redusert, er innholdet av vitaminer og mineraler det samme. Alle melketypene inneholder for eksempel like mye kalsium og jod per liter.

Hva er en sunn vekt?

Kroppsvekt påvirkes av ulike forhold, for eksempel gener, fysisk aktivitet og kaloriinntak i forhold til kaloriforbruk. Verdens helseorganisasjon (WHO) har BMI-grenser som definerer om du er undervektig, normalvektig, overvektig eller har fedme.

Ved å bruke vår BMI-kalkulator og kaloriberegner kan du enkelt finne ut hvor mange kalorier du trenger i løpet av en dag, avhengig av ditt aktivitetsnivå, og ditt ønske om å gå opp eller ned i vekt. Her får du også tilpassede dagsmenyer avhengig av ditt behov.

En sunn vekt er viktig for å forebygge livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdom, diabetes og kreft. Så lenge du klarer å tilpasse energiinntaket til energiforbruket, holder vekten seg stabil. Ønsker du å gå ned i vekt må du spise færre kalorier enn du forbruker, og da kan det være smart å begrense inntaket av blant annet tilsatt sukker og fett. Her kan du lese ekspertens tre råd for deg som vil ned i vekt.

Ernæringsrådgiverens tips

Helsemyndighetene anbefaler 3 om dagen, et daglig inntak av tre porsjoner magre meieriprodukter.

Med ett glass melk, en yoghurt (125 g) og en brødskive med gulost (20 g) får en kvinne alle disse næringsstoffene:

  • Melkeproteiner: 17,5 g (32 %*)
  • Kalsium: 604 mg (76 %*)
  • Jod: 51,9 µg (35 %*)
  • Kalium: 651 mg (21 %*)
  • Fosfor: 444 mg (74 %*)
  • Vitamin B2: 0,56 mg (51 %*)
  • Vitamin B12: 2,1 µg (105 %*)

*I parentesen ser du hva dette utgjør av dagsbehovet til en voksen kvinne, 31-60 år, stillesittende arbeid.

Fakta

En kvinne trenger i gjennomsnittet 2100 kalorier om dagen.

Ett glass (2 dl) inneholder:

  • Skummet melk: 66 kalorier
  • Lettmelk (0,5 % fett): 74 kalorier

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.