Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Ingen unødvendige kalorier i melk

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Har du hørt at du ikke bør drikke melk fordi det er best å unngå flytende kalorier? Vel, det er en påstand uten særlig begrunnelse. Vi trenger å få i oss kalorier hver dag, og i melk får du 7 viktige næringsstoffer på kjøpet.

Vi trenger vann hver dag som tørstedrikk. Men har du egentlig tenkt over hva du får i deg av næringsinnhold fra alt det andre du drikker i løpet av en dag?

Kaloriene i melk har med seg viktige næringsstoffer

Et glass melk gir flere næringsstoffer du trenger hver dag, som jod, kalsium, B-vitaminer, kalium og fosfor. Faktisk er melk en av svært få kilder til jod i kostholdet vårt. Melk, meieriprodukter og hvit fisk er de største kildene til jod i Norge. Uten disse matvarene kan det være vanskelig å få nok jod gjennom maten vi spiser.

I tillegg er melk en viktig kilde til proteiner av god kvalitet. Mange som er opptatt av trening er derfor glad i å drikke melk etter en treningsøkt

Helsedirektoratet anbefaler at et sunt hverdagskosthold inneholder et daglig inntak av magre meieriprodukter. Bakgrunnen for dette er blant annet fordi mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter. Et glass melk kan gjerne være en av Helsedirektoratets tre anbefalte porsjoner melk og meieriprodukter daglig.

Færre kalorier, men like stort behov for næringsstoffer

Om du er opptatt av å holde vekten er det viktig å være klar over at du har et like høyt behov for et daglig påfyll av næringsstoffer selv om du i perioder ønsker å spise mindre. Faktisk er det lurt å velge matvarer som er næringstette, det vil si at matvaren gir deg mange næringsstoffer sammen med kaloriene den inneholder. I den sammenheng kommer magre meieriprodukter godt ut. Selv om fett- og kaloriinnholdet i magre meieriprodukter er redusert, er innholdet av vitaminer og mineraler det samme. Alle melketypene inneholder for eksempel like mye kalsium og jod per liter.

Les mer: Disse næringsstoffene får du fra melk

Melk kan gi vektreduksjon

Det er gjort en del studier på hvordan kalsium i melk påvirker vekt. Flere av disse har vist at de som får i seg mest kalsium har lavest vekt. Forskerne vet ennå ikke helt hvorfor det er slik, men noen av hypotesene er:

  • Proteiner er mettende, også proteinene i melk
  • Kalsium kan øke forbrenningen og minske fettlagringen
  • Kalsium i melk binder trolig noe av fettet i tarmen slik at det går ut i avføringen i stedet for å tas opp

Mer forskning er likevel nødvendig før vi kan si noe sikkert om disse hypotesene.

Hva er en sunn vekt?

Kroppsvekt påvirkes av ulike forhold, for eksempel gener, fysisk aktivitet og kaloriinntak i forhold til kaloriforbruk. Verdens helseorganisasjon (WHO) har BMI-grenser som definerer om du er undervektig, normalvektig, overvektig eller har fedme. Med hjelp av vår BMI-kalkulator og kaloriberegner kan du enkelt finne ut hvor mange kalorier du trenger i løpet av en dag, avhengig av ditt aktivitetsnivå og ditt ønske om å gå opp eller ned i vekt. Her får du også tilpassede dagsmenyer avhengig av ditt behov.

En sunn vekt er viktig for å forebygge livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdom, diabetes og kreft. Så lenge du klarer å tilpasse energiinntaket til energiforbruket, holder vekten seg stabil. Ønsker du å gå ned i vekt må du spise færre kalorier enn du forbruker, og da kan det være smart å begrense inntaket av blant annet tilsatt sukker og fett. Her kan du lese ekspertens tre råd for deg som vil ned i vekt.

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Visste du at bare ett glass melk (2 dl) dekker over halvparten av det du trenger av vitamin B12 hver dag? I tillegg dekker det...

  • 30 % av kalsiumbehovet ditt
  • 25 % av behovet for vitamin B2
  • 20 % av jodbehovet
  • 13 % av det kroppen din trenger av proteiner

Fakta

En kvinne trenger i gjennomsnittet 2100 kalorier om dagen.

Ett glass (2 dl) inneholder:

  • Skummet melk: 66 kalorier
  • Lettmelk (0,5 % fett): 74 kalorier