Dame med melkeglass

Derfor er melk smart etter trening

Du som trener er kanskje ekstra opptatt av å spise og drikke riktig for å få mest mulig ut av treningen? Da er melk et smart valg!

Her kommer tre av de beste grunnene til hvorfor melk er et god treningsmat:

1. Melkeproteiner for musklene

Proteiner er bygget opp av aminosyrer. Noen av aminosyrene er viktigere enn andre fordi vi ikke kan produsere dem i kroppen, og vi må derfor få dem i oss gjennom mat og drikke. Disse kalles essensielle aminosyrer.

Melkeproteiner består av to hovedgrupper, kaseiner og myseproteiner. Melkeproteinene inneholder til sammen alle de essensielle aminosyrene som vi trenger, og bidrar til å opprettholde muskelmasse og muskelvekst etter trening.

Professor Truls Raastad sier derfor at man ikke trenger å ta tilskudd av proteiner, helt vanlig mat som melk er bra nok. Les intervjuet med Truls Raastad her.

Dette er vanlig treningsmat som er gode kilder til protein

  • melk og meieriprodukter
  • grovt brød og grove kornprodukter
  • magre kjøttprodukter
  • egg
  • bønner, linser og nøtter
  • fisk

Les også: Hvor mye proteiner trenger jeg?

2. Karbohydrater gir energi

I tillegg til å inneholde proteiner av god kvalitet, gir melk deg også litt karbohydrater som bidrar til å fylle opp glykogenlagrene. Glykogen er et karbohydrat som blir brukt som energi under treningen.

Les mer om hvorfor du trenger karbohydrater i forbindelse med trening.

3. Viktige næringsstoff + vann

Som om ikke dette er nok, melk er også en viktig kilde til kalsium, jod, vitamin B2, vitamin B12, kalium og fosfor og består av så mye som 87 prosent vann. Etter trening har kroppen mistet mye væske og trenger derfor påfyll. Melkens innhold av både vann og elektrolytter gjør at den bidrar til å gjenopprette væskebalansen i kroppen etter trening.

I sum gjør dette melk til god treningsmat og et smart og enkelt alternativ etter trening. Så her er det bare å fylle opp glasset.

Ernæringsrådgiverens tips

De færreste trenger proteintilskudd for å få nok proteiner. Et sunt og variert kosthold med nok vanlig mat som inneholder gode proteinkilder er tilstrekkelig for de fleste.

Fakta

Lette måltider som gir deg smart påfyll etter trening:

KILDEHENVISNINGER

Hulmi JJ, Lockwood CM & Stout JR. Effect of protein/essential amino acids and resistance training on skeletal muscle hypertrophy: A case for whey protein. Nutr Metab (Lond) 2010;7:51.

Maughan RJ, Watson P, Cordery PA, Walsh NP, Oliver SJ, Dolci A et al. A randomized trial to assess the potential of different beverages to affect hydration status: development of a beverage hydration index. Am J Clin Nutr. 2016;103(3):717–723.

Shirreffs S, Watson P, & Maughan R (2007). Milk as an effective post-exercise rehydration drink. Brit J Nutr. 2007;98(1):173-180.

Melk er rik på proteiner og kalsium. Protein bidrar til vekst og opprettholdelse av muskelmasse, og kalsium til normal muskelfunksjon, i et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.