Dette bør du spise før trening

Mat og drikke er bensin for kroppen vår, og før trening er det smart å spise mat som inneholder både karbohydrater og proteiner. Som mosjonist gjør du lurt i å tenke på det du spiser, men husk at du ikke trenger å spise som en toppidrettsutøver.

Å ha nok energi er viktig for å kunne fullføre en god treningsøkt. For å gjøre treningsøktene så effektfulle som mulig, lønner det seg å spise et godt sammensatt måltid 2-3 timer før økten. Det betyr at måltidet bør være satt sammen av forskjellige matvarer med ulikt næringsinnhold. Det trenger ikke være så avansert eller vanskelig, helt vanlig mat er bra nok.

Spis gjerne dette som hovedmåltid 2-3 timer før trening, avhengig av om det er frokost, lunsj eller middag:

Grovt brød, fullkornspasta og havregrøt er gode kilder til karbohydrater, mens kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter er gode kilder til proteiner.

Mat før løping

Dersom du skal jogge eller delta i et løp er det lurt å spise et lett måltid som ikke er så tungt å fordøye for kroppen, gjerne 2-3 timer før. Mat før løping bør også bestå av karbohydrater og litt proteiner, for eksempel:

  • Havregrøt
  • Knekkebrød eller brødskiver med proteinrikt pålegg
  • Smoothie eller yoghurt med granola
  • Pastasalat med kylling og osteterninger

Skal du løpe langt kan du gjerne spise noe karbohydratrikt en time før, for eksempel en banan eller et lite beger yoghurt.

Drikk nok!

Pass på at du får i deg nok væske før trening. Væskemangel kan redusere prestasjonen din kraftig. Sørg for å være i væskebalanse før treningsøkten starter, ved å drikke en halv liter vann i forkant av treningen.

Hvorfor er karbohydrater og proteiner viktige i forbindelse med trening?

Under en treningsøkt er karbohydrater en viktig energikilde for musklene. Vi har et lite lager av karbohydrater i kroppen, som kalles glykogen, men kroppen trenger tilførsel av mat som inneholder karbohydrater før treningsøkten for å ha et godt utgangspunkt. Les mer om hvorfor karbohydrater er viktige for deg som trener. Når vi trener brytes musklene ned, og proteiner gir musklene byggesteiner slik at de kan bygges opp etter at vi har trent. Det er også lurt å fylle på med litt proteiner før trening. Her kan du lese hvor mye proteiner du trenger.

Les også: Dette bør du spise etter trening!

Ernæringsrådgiverens tips

Det er ikke bare etter trening det er smart med påfyll av proteiner. Forskning viser at kroppen også før trening trenger litt proteiner. Melk og meieriprodukter inneholder både karbohydrater, proteiner og fett, og kan være en fin måte å tilføre kroppen næring før trening. Prøv for eksempel litt yoghurt, en smoothie med melk eller yoghurt eller en sjokolademelk.

Fakta

  • Spis et hovedmåltid 2-3 timer før trening. Blir du sulten igjen før trening, spis et lite måltid en time før treningsøkten
  • Drikk nok vann før trening
  • På treningsøkter som varer kortere enn en time trenger du ikke påfyll av mat og drikke underveis. På treninger som varer inntil en time er vann en god tørstedrikk. Dersom du trener lenger enn en time kan det for noen være gunstig å drikke eller spise noe som tilfører energi

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.