Grove rundstykker

Grunnoppskrift grove rundstykker

Se video av hvordan du lager grove rundstykker. De kan godt fryses ned og er perfekte å ta frem når du har lyst på noe ekstra godt eller en variasjon i matpakken.

Se flere smakfulle rundstykker her.

TidOver 60 min
MiddelsMiddelsMiddels

Ingredienser:

1 porsjon gir 16 stk.

 • 6 dl Lettmelk
 • 1 pk Gjær eller 1 pk tørrgjær
 • 1 ts Salt
 • 0,5 dl Olje
 • 240 g Sammalt hvete, grov
 • 120 g Havregryn
 • 540 g Hvetemel

Fremgangsmåte:

Oppskriften gir ca. 16 rundstykker, 8 baguetter eller 14 horn. Ønsker du mange rundstykker, kan du lage dobbel porsjon av oppskriften, men behold samme mengde gjær.

 1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 °C. Hell melken over gjæren og rør til den er oppløst. Kokkens tips:Du kan godt bruke en pakke tørrgjær istedenfor fersk gjær. Bland i så fall tørrgjæren i melet før du rører det tørre sammen med melken.
 2. Tilsett salt og olje. Rør inn det grove melet og havregryn. Tilsett resten av melet litt etter litt, til deigen blir jevn og smidig. Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt. Ernæringsrådgiverens tips:Tilsetter du litt solsikkekjerner, linfrø eller sesamfrø i deigen, får rundstykkene en litt annen smak og de blir enda mer næringsrike.
 3. Dekk til med plast og la den heve i ca. 40 minutter til deigen nesten er dobbel størrelse.
 4. Kna den ferdighevede deigen litt og trill den til en jevn pølse. Del pølsen i like store deler (ca. 16 deler). Trill til glatte rundstykker.
 5. Legg dem på bakepapir på en bakeplate. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle og la de etterheve i ca. ½ time på et lunt sted.
 6. Sett ovnen på 220 °C.
 7. Dusj eller pensle rundstykkene med melk like før de settes i ovnen. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Slik gjør du hvis du ønsker å lage horn:

 1. Kjevle deigen ut til en tynn, stor leiv (som en rund pizzadeig). Del leiven i åtte like store trekanter.
 2. Rull hver enkelt trekant sammen til et horn, start med å rulle fra den bredeste siden.
 3. Legg hornene på bakepapir på en bakeplate. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle, og la hornene heve. De er ferdig hevet når du med et lett fingertrykk på hornene ser at fingertrykket forsvinner.
 4. Dusj eller pensle med melk like før du setter dem i ovnen. Stekes på over- og undervarme ved 220 °C midt i ovnen i 10 - 12 minutter.

Kokkens tips:Brunost er manges favorittpålegg på ferske rundstykker. Les her hvorfor du kan spise brunost med god samvittighet! Se flere smakfuller undstykker her .

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.