Melk som helles fra glassflaske over i et glass. Grønn plante henger i bakgrunnen.

Derfor bør du starte dagen med et glass melk

Husk at kroppen har det samme behovet næringsstoffer gjennom hele året. Et glass melk til frokost gir deg flere viktige vitaminer og mineraler du trenger hver dag. I tillegg er det kjapt, enkelt og bærekraftig.

Melk gir deg mange næringsstoffer

Er du en av dem som ofte dropper frokosten? Om du ikke er sulten kan det være lurt å drikke et glass melk eller helle litt melk i kaffen som start på dagen. Velger du melk til frokost får du enkelt i deg en pakke med viktige næringsstoffer.

For samme hvilken variant du velger inneholder melken blant annet proteiner, kalsium, jod, kalium, fosfor og vitaminene B2 og B12.

Velg gjerne lett- eller skummet melk. Disse melkevariantene inneholder lite fett, men like mange vitaminer og mineraler.

Visste du forresten at det finnes flere varianter av sjokolademelk som er helt uten tilsatt sukker? Les mer om hvorfor du fint kan drikke sjokolademelk uten å få dårlig samvittighet.

Kalsium er viktig for kroppen

Melk og meieriprodukter er den største kalsiumkilden i kostholdet vårt. Med et glass melk bidrar du enkelt til å dekke behovet ditt for kalsium.

Dette mineralet har mange viktige oppgaver i kroppen:

  • Kalsium bevarer skjelett og tenner
  • Kalsium bidrar til å overføre muskel- og nervesignaler
  • Kalsium trengs for å få blodet til å koagulere

Kalsium er viktig både for barn og voksne og med melk til frokost får du enkelt i deg dette næringsstoffet.

Få matvarer inneholder jod

Visste du at melk også er den største kilden til jod i kostholdet vårt?

Jod er et næringsstoff som kroppen ikke produserer selv, og som vi må få tilført gjennom kostholdet. Jod trengs for normal energiomsetning hos voksne, og bidrar til normal vekst og utvikling hos barn.

I norsk kosthold finnes det ikke så veldig mange gode jodkilder, men får du i deg tre meieriprodukter om dagen bidrar dette til at du får nok.

Prøv jodkalkulatoren og sjekk om du får i deg nok jod.

Ikke glem frokosten

Det er lurt å få i seg en god og næringsrik frokost både i hverdagene og i helgene, men for noen er ikke hodet alltid klart for en stor frokost. Eller kanskje det rett og slett ikke er tid? Da er en kjapp løsning å starte dagen med et glass iskald melk. Alternativt kan du ha melk på havregryn eller frokostblanding, eller i kaffen, eller i smoothien. Da blir det raskt en sunn liten frokost.

Finn inspirasjon: 7 frokoster som gir en god start på dagen

Ernæringsrådgiverens tips

Melk er en av de største kildene til jod og kalsium i det norske kostholdet, men inneholder også andre viktige næringsstoffer som vitamin B2, vitamin B12, proteiner og fosfor.

Fakta

Tåler du ikke laktose?

Melk har et naturlig innhold av melkesukker (laktose). Likevel finnes det flere varianter der laktoseinnholdet er redusert slik at også de med laktoseintoleranse kan drikke melk.

  • Vanlig melk inneholder omlag 4,6 prosent laktose
  • I laktoseredusert melk er innholdet av laktose redusert til mindre enn 1 g laktose per 100 g
  • I laktosefri melk er innholdet av laktose redusert til mindre enn 0,01 g laktose per 100 g.

Laktoseinnholdet kan reduseres ved å tilsette et enzym (laktase) som bryter ned laktose, eller også ved å filtrerer vekk noe laktose.

Les mer om laktoseinnholdet i ulike typer melk.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.