Sjokolademelk - derfor kan du drikke det med god samvittighet

Sjokolademelk trenger ikke være en sukkerbombe du kan drikke en gang i blant. Visste du at det finnes sjokolademelk uten sukker som er tilsatt? Les mer om hvorfor denne melken kan nytes hver dag.

Sjokolademelk uten sukker som er tilsatt

I takt med at stadig flere forbrukere etterspør produkter med mindre sukker har også industrien endret produktene sine. Nivået av tilsatt sukker i yoghurt har gått ned siden begynnelsen av 2000-tallet. Nå har også varianter av sjokolademelk med mindre - og uten tilsatt sukker, kommet på markedet.

Sjokolademelk som 1 av 3 om dagen

Melk og meieriprodukter inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag. Et glass melk gir deg blant annet kalsium, jod, fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og proteiner av god kvalitet.

Helsedirektoratet anbefaler derfor et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner. Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter.

For å dekke jodinntaket bør minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt. Et glass sjokolademelk uten sukker som er tilsatt er kilde til de samme næringsstoffene som vanlig melk, og kan fint inngå som en av tre om dagen.

Forskjell på naturlig og tilsatt sukker

Melk og meieriprodukter har et naturlig innhold av sukker fra melk, det som kalles melkesukker eller laktose. Naturlig sukker finnes også for eksempel som fruktsukker (fruktose) i frukt og bær. Dette kommer fra naturens side sammen med en rekke vitaminer og mineraler som kroppen trenger hver dag.

Tilsatt sukker er derimot rent sukker som ikke bidrar med annet enn energi, derav uttrykket «tomme kalorier». Det er det tilsatte sukkeret helsemyndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av. Sukker blir ofte tilsatt under produksjon av mat- og drikkevarer som skal smake søtt, som kjeks, kaker, bakervarer, saft og brus. Alt fordøyes på samme måte, men forskjellen er altså hva vi får på kjøpet.

Lurt med sjokolademelk etter trening

Det er viktig å fylle på med riktige byggesteiner etter en treningsøkt. Karbohydrater fyller opp glykogenlagrene, som har blitt brukt som energikilde under treningen. Når vi trener brytes musklene ned, og påfyll av proteiner etter trening bidrar til å bygge opp muskelmassen. Proteinene i melk har dessuten høy kvalitet, noe som betyr at de inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen ikke kan lage selv, men må få tilført gjennom maten. Har du hatt en god treningsøkt, kan du derfor med fordel nyte et glass sjokolademelk.

Ernæringsrådgiverens tips

Sjokolademelk både smaker godt og gir deg påfyll av næringsstoffer kroppen din trenger hver dag. Det finnes varianter med lite eller helt uten tilsatt sukker. Velg gjerne en av disse, så kan du drikke sjokolademelk hver dag!

Fakta

Hvordan kan sjokolademelk uten sukker som er tilsatt smake søtt?

Melk inneholder naturlig sukker i form av laktose (melkesukker). Ulike sukkertyper har ulik søthet, og laktose er et type som ikke smaker så søtt. Laktose består av molekylene glukose og galaktose og disse smaker derimot mye søtere enn laktose. Hvis enzymet laktase tilsettes i melken, blir laktosen delt før den drikkes. Melken får dermed en naturlig, god søtsmak, selv om den ikke inneholder mer sukker, kunstig søtning eller flere kalorier.

Når melken er tilsatt laktase kalles den laktoseredusert. Slik melk kan også drikkes av dem med laktoseintoleranse. Personer som har laktoseintoleranse mangler, eller har lavere aktivitet av enzymet laktase i tarmen og bør derfor ikke innta for mye laktose

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.