Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Nyt en kopp varm melk til kveldsmat

Hvorfor ikke lage deg en kopp varm melk med krydder eller en kopp kakao neste gang du får lyst på noe enkelt, godt og passe mettende til kvelds? Kveldsmat kan være så mangt, og noen ganger holder det med en god kopp varm drikke. Varm melk med julekrydder er perfekt kveldskos i adventstiden.

Snart er det jul og vi kan kose oss med julens alle deilige tradisjonsretter. Gjennom adventstiden kan det fort bli mye gløgg og pepperkaker, og da er det kjekt å ha noen litt sunnere alternativer å ty til som også har smak av jul.

For har du noen gang prøvd varm melk med julekrydder? Det smaker nemlig skikkelig godt til kvelds!

Næringsrik kveldskos

Både varm melk med krydder og varm kakao gir deg alle næringsstoffene fra melken, samtidig som at det smaker himmelsk. Lager du drikken på lettmelk og bruker lite søtning får du et sunnere alternativ med masse smak fra krydder og kakaopulver. Kremklatt på toppen kan sløyfes - eller du kan unne deg det om du har lyst.

En kopp av dette til kveldsmat gir deg påfyll av både kalsium, jod og B-vitaminer, samt proteiner og karbohydrater som er smart å få i seg om du har vært på trening. Husk at også varm melk kan være et næringsrikt, lite kveldsmåltid. 

Varm sjokolademelk uten sukker

Dersom du er mer glad i kakao er et raskt og lettvint alternativ å varme opp ferdig sjokolademelk. De siste årene har det kommet varianter av sjokolademelk helt uten tilsatt sukker på markedet. Det gjør det enklere å kose seg med god samvittighet.

Varm melk med ulike smaker er en deilig nytelse i mørketiden. Det er dessuten et gammel kjerringråd at varm melk kan hjelpe på nattesøvnen. Men finnes det noe forskning som kan underbygge et slikt gammelt kjerringråd? Les mer i denne saken, eller les Forskning.nos omtale av hvordan stoffer i melk påvirket søvnen til mus

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss magre meieriprodukter hver dag. Med et daglig inntak av 3 porsjoner melk og magre meieriprodukter hver dag kan behovet for kalsium og jod lettere dekkes. 

Fakta

Varm melk med smak er skikkelig godt og inneholder dessuten en pakke næringsstoffer! 

I bare én kopp varm melk (2 dl lettmelk) får du:

  • 7 g melkeproteiner (13 % av dagsbehovet*)
  • 240 mg kalsium (30 % av dagsbehovet)
  • 30 µg jod (20 % av dagsbehovet)
  • 314 mg kalium (10 % av dagsbehovet)
  • 194 mg fosfor (32  % av dagsbehovet)
  • 0,30 mg vitamin B2 (25 % av dagsbehovet)
  • 1,2 µg vitamin B12 (60 % av dagsbehovet)

*Dagsbehovet i denne sammenheng gjelder en voksen kvinne