Varm melk med honning eller karamell

Kan melk hjelpe på nattesøvnen?

Varm melk med honning som del av kveldsmaten kan gi deg et godt utgangspunkt for god nattesøvn, men mer forskning må til.

Det er et gammelt kjerringråd som sier at varm melk med honning skal hjelpe deg å sove om natten.

Og det foreligger noe forskning som underbygger dette. Melk og meieriprodukter inneholder nemlig flere næringsstoffer som potensielt kan bidra til en søvndyssende virkning, både:

  • aminosyren tryptofan
  • magnesium og
  • B-vitaminer

Prøv gjerne denne oppskriften på varm melk med honning og karamell!

Veien fra melk til søvn er som følger: Tryptofan brukes av kroppen i dannelsen av 5-hydroksytryptofan og deretter serotonin. Serotonin brukes så til å lage melatonin. Melatonin regulerer søvnen vår.

Hva sier forskningen?

Selv om det er begrenset med forskning på matens effekt på søvn, konkludere en oppsummeringsartikkel om temaet med at enkelte matvarer kan være nyttige i noen tilfeller. Et eksempel er melk, som inneholder flere næringsstoffer med potensielle søvnfremmende egenskaper.

Artikkelen trekker frem flere næringsstoffer som kan bidra positivt til god søvn, blant annet vitamin B12, niacin og magnesium. Melk inneholder alle disse næringsstoffene. Mangel på B-vitaminer kan gi faktisk gi redusert søvn. Videre finnes også søvnhormonet melatonin naturlig i kumelk, og innholdet av melatonin øker faktisk betydelig dersom kuer melkes i mørket om natten.

En nyere oppsummeringsartikkel trekker frem melk, fet fisk, kiwi og kirsebær som matvarer med potensiale. Dette er et område hvor det trengs mer forskning.

Selv om forskningen ikke har konkludert anbefaler vi en kopp varm melk før du legger deg - for smakens skyld!

Ernæringsrådgiverens tips

I følge helsemyndighetene skal ikke honning gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm (se Matportalen).

Fakta

Visste du at

- helt fra Oldtids-Egypt og enda tidligere har honning vært brukt til å lege sår og infeksjoner?

- et annet kjerringråd siker at lunken melk med honning også er bra mot forkjølelse? Men pass på så ikke melka blir for varm, da ødelegges enzymene i honningen.

- et gammelt sjømannsråd for å unngå forkjølelse er å koke opp melk, og ha i så mye pepper som du klarer å drikke i den? Prøv deg frem med en liten teskje først.

- karamell, kanel og hvit sjokolade kan sette en ekstra spiss på denne kveldsdrikken?

KILDEHENVISNINGER

Peuhkuri K, Sihvola N og Korpela R. Diet promotes sleep duration and quality. Nutrition Research 2012;32:309–319

St-Onge M-P, Mikic A and Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. American Society for Nutrition. Adv Nutr 2016;7: 938–49

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.