Melkeglass på kjøkkenbord

Er melk sunt?

Det er mange som stiller spørsmål om melk. Er melk egentlig sunt? Det korte svaret er ja. Her er 5 fakta om melk du kan stole på.

1. De som har mest peiling på ernæring anbefaler melk hver dag

Ja, det er helt sant. Helsedirektoratet anbefaler i sine offisielle kostråd for å forebygge livsstilssykdommer og fremme god helse, et daglig inntak av magre meieriprodukter. Den daglige mengden er nærmere spesifisert til å være tre porsjoner magre meieriprodukter per dag, for eksempel to glass melk og en brødskive med ost. Slik får du raskt i deg flere næringsstoffer.

Les også: Derfor anbefaler Helsedirektoratet melk

Kostrådene bygger på all tilgjengelig forskning på helseeffekter av kosthold. Det er stor likhet mellom ulike lands kostråd, det er fordi de fleste kostrådene bygger på den samme forskningen. Vurderingen av forskningen krever en systematisk og grundig gjennomgang fra eksperter på ernæring og helse. Du kan derfor stole på at slike kostråd er den beste dokumentasjonen man har på området.

Vi har skrevet mer om kostrådene i denne artikkelen, og du kan se hele forskningsgrunnlaget bak kostrådene her.

Les også: 5 vanlige kostholdsmyter på internett

De norske kostrådene anbefaler et daglig inntak av melk blant annet fordi dette er en god kilde til jod og kalsium. I Norge er det mange som ikke får i seg nok jod, og det er derfor god grunn til å inkludere melken i kostholdet. Jod bidrar til normal energiomsetning. Velg helst skummet eller lettmelk.

Test om du får i deg nok jod her

2. Både barn og voksne har godt av melk

Ingen av oss må drikke melk, slik vi ikke er avhengig av noen enkeltmatvare for å overleve. Men det er en veldig enkel måte å få i seg en pakke av nyttige næringsstoffer kroppen trenger hver dag. Proteiner, kalsium, jod, vitamin B12, vitamin B2, kalium og fosfor. Disse har alle viktige oppgaver i både små og store kropper. Du kan finne disse næringsstoffene i andre matvarer også, men fakta er at et glass melk gir deg kjapt og greit mye av det du trenger på en gang.

Les mer: Et glass melk gir deg 7 næringsstoffer kroppen trenger hver dag

Ikke minst er det smart å tenke på at det er få andre matvarer som er noen god kilde til jod, og det er derfor lurt å inkludere melk og hvit fisk i kostholdet. Dette gjelder enten du er voksen eller barn. For vi kan vel være enige om at god og næringsrik mat er alt annet enn barnslig.

3. Melk inneholder ingen unødvendige kalorier

Melk inneholder energi i form av proteiner, karbohydrater og litt fett. Bidraget er imidlertid beskjedent i forhold til behovet kroppen har for energi hver dag. Et glass melk bidrar for eksempel med 3 % av det daglige kaloribehovet til en aktiv kvinne med stillesittende arbeid, men hele 50 % av behovet for vitamin B12 , 30 % av behovet for kalsium og 20 % av behovet for jod.

Sannheten er at det ikke er tilsatt ekstra energi i melken. Noen matvarer kan være tilsatt sukker, og dette bidrar ikke med annet enn energi og søtsmak. Men dette gjelder altså ikke for den vanlige hvite melken. Faktisk er også flere sjokolademelktyper uten tilsatt sukker.

Les også: Derfor kan du drikke sjokolademelk med god samvittighet

Naturlig sukker fra for eksempel frukt og melk har samme virkning som tilsatt sukker i kroppen, men vi må huske at dette sukkeret kommer sammen med mange andre næringsstoffer kroppen trenger hver dag. Det er det tilsatte sukkeret helsemyndighetene ønsker vi reduserer inntaket av. Det er ikke vist negative effekter av naturlig sukker.

4. De fleste i Norge tåler melk

Det kan være greit å vite at de aller fleste i Norge tåler melk. Kun 2-3 % av etnisk norske har laktoseintoleranse, det vil si at de har nedsatt evne til å fordøye laktose (melkesukker) i melka. Dersom du opplever plager ved inntak av laktose kan du velge laktosefri melk. Laktosefri melk inneholder nemlig de samme næringsstoffene som vanlig melk.

Les mer: Du kan drikke melk selv om du har laktoseintoleranse

På verdensbasis er det mye vanligere å ikke tåle laktose. I Asia er det opp mot 80-90 % som ikke tåler det. Lurer du på hvorfor det er så vanlig å tåle laktose i Norge? Les mer her!

Melkeproteinallergi er sjelden hos voksne, og man antar at forekomsten er under 1%. Les mer om melkeproteinallergi her.

5. Du kan stole på oss som opplysningskontor

Kan du stole på at vi snakker sant om melk når vi samtidig jobber for å fremme melkesalget på vegne av den norske melkebonden? Ja, det kan du.

Vi formidler merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter basert på offisielle kostråd, omfattende forskning og rapporter. Vi har høy faglig kompetanse og streber alltid etter å gi deg som forbruker godt dokumenterte råd. Vi er opptatt av fakta og at kostholdsformidling skal være basert på forskning, ikke på synsing eller overdrivelser. Du kan derfor stole på oss.

Det er fint å være kildekritisk. Det finnes mange løse påstander om melk og meieriprodukter på internett som ikke bygger på tilstrekkelig med forskning, eller kanskje ikke forskning i det hele tatt, - såkalte alternative fakta. Et godt råd er å sjekke hva slags dokumentasjon påstandene du kommer over bygger på og om referanser oppgis. Da kan du selv sjekke kildene og gjøre deg opp en mening.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.