Melk, yoghurt og brunost

Hvorfor er det så vanlig å tåle laktose i Norge?

Alle mennesker tåler laktose i de første leveårene, fordi morsmelk inneholder mye laktose. For de fleste i verden kommer laktoseintoleransen gradvis når vi blir eldre, men i Norge tåler de fleste voksne laktose. Hvorfor er det slik?

Blant voksne i Norge er laktoseintoleranse sjelden, det gjelder kun 2-3 % av oss. Men, blant enkelte innvandrergrupper er det langt vanligere med laktoseintoleranse. For eksempel er forekomsten av laktoseintoleranse i land i Asia, Sør-Amerika og Afrika opp mot 90 %, altså er laktoseintoleranse det vanlige. Hvorfor er det slik?

En genforandring har gjort at vi kan tåle laktose i voksen alder

En forandring i genene våre som har oppstått over tusener av år har gjort oss i Norge og nordlige deler av verden i stand til å tåle laktose også i voksen alder. En av hovedteoriene går ut på at de som tålte laktose hadde større sjanse for å overleve i det kalde klimaet i nordlige deler av verden.

Etter siste istid var det i de nordlige delene av verden dårlig mattilgang, fordi det var begrenset hvilke planter som kunne dyrkes og hvilke husdyr som kunne klare seg i det kalde klimaet. De som tålte melk og meieriprodukter (altså ikke hadde laktoseintoleranse) fikk en større variasjon i kostholdet og kunne lettere sikre proteininntaket sitt. Dette ga dem en fordel med tanke på å overleve. Dette kalles naturlig seleksjon, og innebærer at de som er best tilpasset miljøet sitt overlever og viderefører genene.

Hva er laktoseintoleranse?

De som tåler laktose har nok av enzymet laktase, som hjelper oss med å fordøye laktose. Hos dem med laktoseintoleranse er det ikke nok av dette enzymet, og de får mageplager fordi de ikke klarer å fordøye laktosen fra melk og meieriprodukter. Les mer om hva laktoseintoleranse er.

Bruker de melk og meieriprodukter i land med mye laktoseintoleranse?

I land hvor det er høy forekomst av laktoseintoleranse er det liten eller ingen tradisjon for å drikke vanlig melk, men de bruker gjerne desto mer av for eksempel ost og syrnede meieriprodukter, som yoghurt. Ost er laktosefritt, og yoghurt er lettere å fordøye for dem med laktoseintoleranse enn vanlig melk. Les mer om hva du kan spise ved laktoseintoleranse.

Ernæringsrådgiverens tips

De som har laktoseintoleranse kan velge blant mange ulike laktosereduserte og -frie produkter. Disse inneholder ikke laktose, men har den samme gode smaken og innholder vitaminer og mineraler på lik linje med vanlig melk og meieriprodukter.

Fakta

  • Morsmelk inneholder mer laktose enn kumelk, derfor tåler alle laktose når de er helt små uavhengig av hvor i verden de bor
  • Blant voksne etniske nordmenn er det 97-98 % som tåler laktose
  • Blant innvandrergrupper er laktoseintoleranse vanlig. I befolkningsgrupper fra Asia, Sør-Amerika og Afrika er det 30-90 % som har laktoseintoleranse
  • Derfor er vi unike her i nord, som kan drikke melk og nyte godt av de gode næringsstoffene i melken

KILDEHENVISNINGER

  • Ingram et al. Lactose digestion and the evolutionary genetics of lactase persistence. Hum Genet (2009) 124:579–591.
  • Swallow et el. Genetics of lactase persistence and lactose intolerance. Annu Rev Genet. 2003;37:197-219.
  • Les mer hos Forskning.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.