a man is holding a glass of milk in his hand .

Et glass melk gir deg 7 næringsstoffer kroppen trenger hver dag

Gi kroppen din påfyll i en fei med et glass melk! I tillegg til å være en tørsteslukker inneholder også melken en naturlig pakke av næringsstoffer kroppen trenger hver dag.

Dette får du fra et glass melk

Næringsstoffer har viktige funksjoner i kroppen, og vi trenger en viss mengde tilført gjennom maten hver dag.

Et glass melk (2 dl) gir deg:

I melk finner vi også karbohydrater i form av laktose (melkesukker), og litt fett. Dette bidrar sammen med proteiner med noe energi. Men ikke kutt ut melken fordi du er redd for kalorier, for bidraget er lite i forhold til energibehovet kroppen har hver dag.

Hvis du ikke tåler laktose kan det også være fint å vite at laktosefri melk gir deg de samme næringsstoffene som vanlig melk.

Er du en av dem som ikke er så glad i å drikke melk? Husk at melk du bruker på frokostblanding eller i kaffe latte også bidrar med de samme næringsstoffene.

Melk er sunt

Et glass lettmelk med 1 % fett bidrar med kun 4 % av energibehovet til en voksen kvinne med stillesittende arbeid og aktiv livsstil, men samtidig med hele 30 % av dagsbehovet for vitamin B12 og 28 % av anbefalt inntak for kalsium.

Det dekker også hele 21 % av anbefalt inntak for jod, et mineral mange nordmenn ikke får i seg nok av. Jod bidrar til normal forbrenning, og er også spesielt viktig for gravide og ammende.

Drikk melk etter trening

Melk passer bra inn i en sunn livsstil. Melken er rik på proteiner, og proteiner bidrar til å bevare muskelmassen. Melk er også en god kilde til kalsium, og står for rundt 60 % av kalsiuminntaket i befolkningen. Kalsium bidrar til å bevare muskler og skjelett. Dette, kombinert med at melk også gir noe karbohydrater i tillegg til væske, gjør at melk passer utmerket etter trening.

Husk at sjokolademelk også vil gi disse fordelene. Det finnes i dag flere sjokolademelktyper uten tilsatt sukker, så her er det bare å kose seg med god samvittighet.

Kan jeg ikke bare ta proteinpulver og vitaminpiller?

Du tenker kanskje at du ikke trenger melk, og du står selvsagt fritt til å ikke drikke melk dersom du ønsker det.

Det er likevel greit å vite at vi anbefales å få i oss næringsstoffene vi trenger primært gjennom mat, og ikke fra kosttilskudd. Dette er blant annet fordi matvarer inneholder mye annet som kroppen trenger, slik som fiber og antioksidanter. I melk får du mange næringsstoffer på kjøpet, ikke bare proteiner. Både barn og voksne kan ha fordel av å drikke melk.

Les mer: Derfor er vanlig mat bra nok

I tillegg er det mye som tyder på at kroppen får en helseeffekt av hele matvaren og dens sammensetning (såkalt «food matrix») og ikke bare fra de enkelte næringsstoffene.

Noen kan ha behov for ekstra kosttilskudd, men i utgangspunktet skal vanlig mat som melk, kornprodukter, magert kjøtt, fisk og grønnsaker bidra med det kroppen trenger dersom man har et variert kosthold.

Fakta

Helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss magre meieriprodukter hver dag. Med et daglig inntak av 3 porsjoner melk og magre meieriprodukter hver dag kan behovet for kalsium og jod lettere dekkes.

Melk inneholder en pakke næringsstoffer og i ett glass lettmelk (2 dl) får du:

  • Melkeproteiner: 7,0 g (13 %*)
  • Kalsium: 264 mg (28 %*)
  • Jod: 32 µg (21 %*)
  • Kalium: 346 mg (10 %*)
  • Fosfor: 226 mg (44 %*)
  • Vitamin B2: 0,30 mg (19 %*)
  • Vitamin B12: 1,2 µg (30 %*)

*I parentesen ser du hva dette utgjør av dagsbehovet til en voksen kvinne (25-50 år) i følge Nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR 2023)

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.