Et glass sjokolademelk, en proteinbar, en banan, et treningshåndkle og en manual.

Raskere tilbake i væskebalanse med melk

Mange vet nok at melk inneholder proteiner, som er viktig for å bygge muskler. Men, visste du at å drikke melk også er effektivt for å gjenopprette væskebalansen i kroppen etter trening, slik at kroppen restitueres raskere?

Dehydrering (væsketap) inntrer når kroppen har for lite vann, enten som følge av for lavt væskeinntak, for høyt væsketap eller en kombinasjon. Spesielt hard trening, eller trening i varmt vær kan derfor gi dehydrering, og etter en slik økt er det dermed viktig å erstatte to ting – vann og elektrolytter.

Faktorer som påvirker kroppens utnyttelse

En rehydreringsdrikk skal erstatte væsketapet og må derfor ha en smak og temperatur som gjør det mulig og fristende å drikke nok av den. Deretter skal den ha en sammensetning som gjør at den går passe raskt over fra magesekken til tarmen, for deretter å tas opp i blodet. Til sist skal den gå fra blodet til musklene og andre kroppsvev hvor den skal erstatte væsketapet.

Ny studie

I en randomisert studie fra 2016 undersøkte forskerne hvor godt 13 ulike drikker kunne erstatte væsketapet. Drikkene som ble testet var blant annet helmelk, skummet melk, sportsdrikk, cola, iste og appelsinjuice. Alle drikkene ble sammenlignet med effekten av å innta vann. Rehydreringseffekten ble målt ved å se på mengde urin som ble skilt ut, fra 30 minutter og opp til fire timer etter inntak av de ulike drikkene.

De som drakk melk mistet en mindre andel væske via urinen og gjenopprettet væskebalansen fortere, sammenlignet med dem som drakk vann eller andre drikker. Altså klarte kroppen bedre å holde på væsken fra melk. Effekten ble sett både en, to, tre og fire timer etter inntak.

Melk inneholder elektrolytter

Det er flere hypoteser rundt hvorfor akkurat melk har vist seg å være en så god rehydreringsdrikk. Forskning viser at melk har et naturlig høyt innhold av elektrolytter, blant annet en kombinasjon av natrium og kalium. Begge disse elektrolyttene er viktige for å gjenopprette væskebalansen i kroppen etter trening. Per 100 gram inneholder melk 150 – 180 mg kalium og 40 mg natrium, i forhold til vann som kun inneholder spor av disse elektrolyttene. Det høye innholdet av natrium og kalium kan bidra til at melk er et godt valg etter trening, fordi det hjelper kroppen med å ta opp og holde på væsken.

Langsommere absorbsjon gir redusert urinproduksjon

En annen hypotese forskerne har er at det er proteinene i melken som gjør at rehydreringseffekten ved inntak av melk er så høy. Proteinene i melken ser ut til å bidra til at væsken absorberes saktere i kroppen. Vi får altså en mer gradvis tilførsel av væske, som medfører at vi klarer å holde på mer av den. Dette vil gi kunne redusert urinproduksjon og raskere rehydrering.

Melk eller sjokolademelk etter trening

Basert på en helhetsvurdering av kroppens behov etter en tøff treningsøkt, kan det være smart å drikke melk eller sjokolademelk ganske raskt etter at treningsøkten er over. Melk inneholder ikke bare væske som gjør at kroppen rehydreres på en effektiv måte, men proteiner av høy kvalitet som bidrar til å bygge muskler og karbohydrater som er viktig for å fylle opp de tomme glykogenlagrene, samt flere viktige vitaminer og mineraler som kroppen har behov for. Mer forskning er nødvendig for å se på hvilke drikker som er mest optimale etter trening, men det ser ut til at melk vil kunne bidra til en rask restitusjon av hele kroppen.

Ernæringsrådgiverens tips

Melk er bra etter trening fordi det inneholder både proteiner og fett. Sjokolademelk kan være enda bedre enn melk etter trening, fordi noen typer er tilsatt litt sukker og dermed gir kroppen påfyll av både proteiner og karbohydrater.

KILDEHENVISNINGER

  • Maughan R.J., et al. (2016) A randomized trial to assess the potential of different beverages to affect hydration status: development of a beverage hydration index. The American Journal of clinical nutrition 103(3), 717-23
  • Shirrefs SM, Watson P, Maughan RJ. (2007) Milk as an effective post-exercise rehydration drink. British Journal of Nutrition. 98(1), 173-180
  • Roy BD. (2008) Milk: the new sports drink? A review. Journal of the International Society of Sports Nutrition 5(15)
  • Matvaretabellen.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.