Mor med brødskive og ostepålegg og barn med melkeglass

Frokost – en god start på dagen

Sammen er meieriprodukter og brød eller korn en god kombinasjon; raskt, enkelt, rimelig – og med utallige variasjonsmuligheter.

En god og sunn frokost

  • setter i gang forbrenningen og gir deg energi til å gjøre ditt beste både på jobb og skole
  • kan forebygge det å småspise usunn mat mellom måltidene

Ved å spise brød med pålegg og drikke et glass melk til, velge en kornblanding med melk eller yoghurt, eller koke havregrøt med melk får du i deg mange næringsstoffer som kroppen trenger hver dag.

Melk og meieriprodukter

Melk er en kilde til protein av god kvalitet, kalsium, jod, B2, B12 og fosfor. Noen varianter av melk og meieriprodukter er også tilsatt vitamin D. Mer informasjon om hvorfor melk er sunt kan du lese her.

Med 3 porsjoner melk og meieriprodukter kan du sikre ditt daglige anbefalte inntak av kalsium, jod og andre viktige næringsstoffer, i et ellers sunt og variert kosthold. Ved å inkludere melk i frokosten er det bare to porsjoner igjen for å komme opp i 3 om dagen. Her kan du lese mer om 3 om dagen.

Fiber er tarmens feiekost

Kornprodukter er en viktig kilde til kostfiber, salt, folat, selen og energi. Sammen med næringsstoffene fra meieriprodukter supplerer disse to matvaregruppene hverandre. Ved å legge til frukt, bær eller grønnsaker blir frokosten enda mer komplett.

Kostfiber er en type karbohydrat som du får ved å spise frukt, bær, korn, grovt mel, gryn, poteter, kli og grønnsaker. Fiber binder mye væske, og kan på den måten stimulere tarmen til å jobbe. I kroppen er fiber fordøyelseskanalens «feiekost». I tillegg kan fiber fungere som en svamp i tykktarmen og bidra til at avføringen blir mykere. Økt inntak av fiber er derfor et godt råd for å forebygge forstoppelse.

La deg inspirere til en god frokost med melk og fiber både i hverdag og helg!

Fakta

Frokost har vært definert som det første måltidet på dagen som

- bryter nattefasten (den lengste perioden i døgnet uten mat),

- gjennomføres innen 2 til 3 timer etter oppvåkning, og

- inneholder mat og drikker fra minst en matvaregruppe.

Fiber:

• Fiber fra byggryn, havre og hvetekli bidrar til å øke avføringsvolumet

• Fiber fra hvetekli bidrar til å påskynde passasjen gjennom tarmen

• Rugfiber bidrar til normal tarmfunksjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.