Så mye melk trenger barn

Melk og meieriprodukter er viktige matvarer for barn fordi de inneholder næringsstoffer som er viktige for barns vekst og utvikling. Finn ut hvor mye melk som anbefales til barn.

Melk i barns kosthold

Barn vokser raskt på kort tid og har et stort behov for næringsstoffer. Et sunt og variert kosthold i barneårene vil kunne gi helsegevinster og gode måltidsvaner for resten av livet.

Melk og meieriprodukter er viktige matvarer for barn siden de blant annet inneholder kalsium, proteiner og jod. Disse næringsstoffene er viktige for barns vekst og utvikling. Derfor anbefales det at barn hver dag får inntil 5 desiliter melk og yoghurt til sammen.

Kalsium – ryggraden i skjelettet

Hele livet bygger vi opp og bryter ned skjelettet vårt. Frem til vi er 25-30 år bygger kroppen mer skjelett enn den klarer å bryte ned, dersom kostholdet inneholder nok kalsium, vitamin D og fosfor.

Gjennom barne- og ungdomstiden er knoklene fortsatt myke og avhengige av en jevn tilførsel av kalsium for å oppnå optimal styrke og riktig mineralinnhold. Barn trenger tilførsel av kalsium hver dag, fordi kalsium er en viktig byggekloss i et sterkt skjelett, det gjør det hardt og tett.

Les mer: Barn og unge i Norge får fortsatt for lite kalsium

Hvor mye kalsium anbefales?

For barn som ammes anses mengden kalsium i morsmelk som tilstrekkelig til å dekke barnets behov.

Barn i alderen 1-3 år 450 mg (milligram) daglig, og behovet nesten dobles fra 4-10 år, når behovet blir 800 mg. Fra 11-17 år øker behovet igjen til 1150 mg daglig.

Hvilke matvarer inneholder kalsium?

Mange matvarer inneholder kalsium, som sesamfrø, spinat, mandler, hasselnøtter, melkesjokolade og meieriprodukter.

Landsrepresentative kostholdsundersøkelser har vist at et vanlig norsk kosthold for barn inneholder 200 - 290 mg kalsium ut over det som meieriprodukter bidrar med. Barna i alderen 1-5 år fikk gjennomsnittlig 200 mg kalsium fra andre matvarer, mens for de eldre barna lå inntaket på 290 mg kalsium. Forskjellen mellom dette inntaket og anbefalt inntak er 860 mg kalsium, noe som utgjør en anbefalt mengde på 6,5 dl melk eller yoghurt for de eldre barna.

En enkel måte for barna å dekke resten av det anbefalte kalsiuminntaket er å drikke rundt 3 glass melk eller spise rundt 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag.

Nesten «3 om dagen»

En tommelfingerregel er at tre porsjoner med meieriprodukter hver dag sikrer kalsiuminntaket, dersom man ellers har et variert kosthold. En porsjon tilsvarer et glass melk, en yoghurt eller gulost til en brødskive.

For barn kan man regne litt mindre porsjoner enn til voksne, - eller ta høyde for at det av og til blir litt søl eller at alt ikke blir spist opp.

Les mer: Så mye melk anbefaler myndighetene hver dag

Proteiner bygger muskler og skjelett

Melk og andre meieriprodukter, som yoghurt og gulost, inneholder proteiner. Disse proteinene er av god kvalitet, som betyr at kroppen kan bruke en veldig høy andel av dem til å bygge og vedlikeholde muskler. I tillegg er proteiner også viktig for utviklingen av barns skjelett.

Les mer: Melk inneholder proteiner av god kvalitet

Barn får også jod, fosfor og B-vitaminer i melkeglasset

I tillegg til kalsium og proteiner inneholder melk fosfor, jod, magnesium og B-vitaminene riboflavin (B2) og B12. Fosfor er også en av byggeklossene i skjelettet, mens jod er viktig for barns normale vekst.

Vi har faktisk få gode kilder til jod i det norske kostholdet, og melk og meieriprodukter sammen med hvit fisk bidrar med mest jod.

Les mer: Hvordan får jeg nok jod?

Vitamin D + kalsium = sant

Vitamin D er helt nødvendig for at kalsium i maten vår skal utnyttes i kroppen. Derfor er vitamin D viktig for å bygge og bevare et sterkt skjelett hele livet.

Vitamin D finnes bare naturlig i noen få matvarer; egg og fete fiskeslag som laks, ørret, sild og makrell.

Noen matvarer tilsettes vitamin D. Dette gjelder smør, margarin og enkelte melketyper, for eksempel den grønne lettmelken (ikke den økologiske), samt enkelte skolemelkvarianter. Fordelen med de berikede melkevariantene er at de både inneholder vitamin D og kalsium samtidig.

Les mer: Hvordan får jeg nok vitamin D?

Ernæringsrådgiverens tips

Melk og meieriprodukter gir barna flere verdifulle næringsstoffer, som kalsium og jod. Små barn kan få 5 desiliter melk og yoghurt til sammen i løpet av dagen.

Fakta

Anbefalt daglig inntak av kalsium for barn (NNR 2023):

  • 1-3 år: 450 mg (milligram)
  • 4-10 år: 800 mg
  • 11-17 år: 1150 mg

Adekvat daglig inntak av jod for barn (NNR 2023):

  • 1-10 år: 100 µg (mikrogram)
  • 11-14 år: 120 µg jenter, 130 µg gutter
  • 15-17 år: 120 µg jenter, 140 µg gutter

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.