Melk og meieriprodukter er viktige matvarer for barn fordi de inneholder næringsstoffer som er viktige for barns vekst og utvikling. Finn ut hvor mye melk som anbefales til barn.
Barn vokser raskt på kort tid og har et stort behov for næringsstoffer. Et sunt og variert kosthold i barneårene vil kunne gi helsegevinster og gode måltidsvaner for resten av livet.
Melk og meieriprodukter er viktige matvarer for barn siden de blant annet inneholder kalsium, proteiner og jod. Disse næringsstoffene er viktige for barns vekst og utvikling. Derfor anbefales det at barn hver dag får inntil 5 desiliter melk og yoghurt tilsammen.
Hele livet bygger vi opp og bryter ned skjelettet vårt. Frem til vi er 25-30 år bygger kroppen mer skjelett enn den klarer å bryte ned, dersom kostholdet inneholder nok kalsium, vitamin D og fosfor.
Gjennom barne- og ungdomstiden er knoklene fortsatt myke og avhengige av en jevn tilførsel av kalsium for å oppnå optimal styrke og riktig mineralinnhold. Barn trenger tilførsel av kalsium hver dag, fordi kalsium er en viktig byggekloss i et sterkt skjelett, det gjør det hardt og tett.
For barn som ammes anses mengden kalsium i morsmelk som tilstrekkelig til å dekke barnets behov.
Barn i alderen 1-5 år anbefales 600 mg kalsium daglig, mens barn i alderen 6-9 år anbefales 700 mg daglig.
Mange matvarer inneholder kalsium, som sesamfrø, spinat, mandler, hasselnøtter, melkesjokolade og meieriprodukter.
Landsrepresentative kostholdsundersøkelser har vist at et vanlig norsk kosthold for barn inneholder 200 - 290 mg kalsium ut over det som meieriprodukter bidrar med. Barna i alderen 1-5 år fikk gjennomsnittlig 200 mg kalsium fra andre matvarer, mens for de eldre barna lå inntaket på 290 mg kalsium. Forskjellen mellom dette inntaket og anbefalt inntak er 400 mg kalsium.
En enkel måte for barna å dekke resten av det anbefalte kalsiuminntaket er å drikke rundt 3 glass melk eller spise rundt 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag.
En tommelfingerregel er at tre porsjoner med meieriprodukter hver dag sikrer kalsiuminntaket, dersom man ellers har et variert kosthold. En porsjon tilsvarer et glass melk, en yoghurt eller gulost til en brødskive.
For barn kan man regne litt mindre porsjoner enn til voksne, - eller ta høyde for at det av og til blir litt søl eller at alt ikke blir spist opp.
Melk og andre meieriprodukter, som yoghurt og gulost, inneholder proteiner. Disse proteinene er av god kvalitet, som betyr at kroppen kan bruke en veldig høy andel av dem til å bygge og vedlikeholde muskler. I tillegg er proteiner også viktig for utviklingen av barns skjelett.
I tillegg til kalsium og proteiner inneholder melk fosfor, jod, magnesium og B-vitaminene riboflavin (B2) og B12. Fosfor er også en av byggeklossene i skjelettet, mens jod er viktig for barns normale vekst.
Vi har faktisk få gode kilder til jod i det norske kostholdet, og melk og meieriprodukter sammen med hvit fisk bidrar med mest jod.
Vitamin D er helt nødvendig for at kalsium i maten vår skal utnyttes i kroppen. Derfor er vitamin D viktig for å bygge og bevare et sterkt skjelett hele livet.
Vitamin D finnes bare naturlig i noen få matvarer; egg og fete fiskeslag som laks, ørret, sild og makrell.
Noen matvarer tilsettes vitamin D. Dette gjelder smør, margarin og enkelte melketyper, for eksempel den grønne lettmelken (ikke den økologiske), samt enkelte skolemelkvarianter. Fordelen med de berikede melkevariantene er at de både inneholder vitamin D og kalsium samtidig.