To barn sitter i sofa og drikker melk

Barn og unge i Norge får fortsatt for lite kalsium

Langt over halvparten av norske barn får i seg mindre kalsium enn anbefalt, i følge tall fra en landsdekkende kostholdsundersøkelse. Dette gjelder spesielt jentene. Nedgang i melkeinntaket kan være blant årsakene.

I 2015 ble kostholdet til norske barn og ungdommer kartlagt i den landsdekkende kostholdsundersøkelsen Ungkost 3, sist gang var i 2000. Resultatene viser en urovekkende utvikling blant barn og unge med tanke på inntak av kalsium. Mange fikk mindre kalsium enn anbefalt i 2000, og dette gjaldt enda flere i 2015 ifølge tallene i den landsdekkende undersøkelsen.

Urovekkende mange får mindre kalsium enn anbefalt

Helsedirektoratet anbefaler henholdsvis 700 og 900 mg kalsium per dag til barn og ungdom. Tall fra Ungkost 3 viser at mange norske 9- og 13-åringer får i seg mindre enn dette.

Tabell: Andel som får i seg mindre kalsium enn anbefalt:

AldersgruppeJenter (%)Gutter (%)
4.klasse/9 år4932
8.klasse/13 år7255

Nesten halvparten av 4. klassejentene, over halvparten av 8. klasseguttene og hele 72 % av 8. klassejentene har rapportert et inntak av kalsium lavere enn anbefalingene (se tabell). Særlig de eldste jentene kan dermed se ut til å ha økt risiko for lavt kalsiuminntak.

Melk og meieriprodukter er de viktigste kildene til kalsium

Undersøkelsen viser også at over 70 % av kalsiuminntaket får både 4.- og 8. klassingene fra melk og meieriprodukter. En av årsakene til at en økende andel får mindre kalsium enn anbefalt kan være at melkeinntaket har gått ned i begge aldersgruppene de siste 15 årene. Ifølge Ipsos MMIs barne- og ungdomsundersøkelse oppgir 12 % av guttene og hele 16 % av jentene at de sjelden eller aldri drikker melk. Andelen som kutter ut melken, øker også med alderen. Det er en utfordring å få nok kalsium uten melk og meieriprodukter i kostholdet, og derfor er det uheldig at melkeinntaket går ned. Hvis stadig flere kutter i melk og meieriprodukter uten å erstatte dem med andre kalsiumkilder, er det bekymringsfullt.

Ernæringsrådgiverens tips

Barn og unge kan enkelt få nok kalsium ved å spise og drikke melk og meieriprodukter hver dag. Tre porsjoner daglig bidrar godt til å komme i mål. En porsjon kan være et glass melk, syrnet melk eller sjokolademelk, en yoghurt eller ost til en brødskive. I tillegg til kalsium får de jod, proteiner og flere andre vitaminer og mineraler de trenger hver dag.

Kalsium er viktig for å bygge et sterkt skjelett

Skjelettet bygges frem til vi er cirka 30 år, og en spesielt stor del av skjelettet bygges rett før puberteten. Derfor er det uheldig at barna får for lite kalsium i denne viktige voksealderen, som også kalles «mulighetenes vindu» for skjelettet. Det er spesielt bekymringsfullt at jenter ikke får i seg nok kalsium. Osteoporose er en sykdom som spesielt rammer kvinner. Derfor er det spesielt viktig for jenter å bygge et sterkt skjelett i barne- og ungdomsårene, for å forebygge denne sykdommen. Les mer om viktigheten av å bygge et sterkt skjelett her.

Vitamin D er også viktig

For at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg kalsium trenger den også vitamin D. Dessverre får mange barn og unge i Norge ikke nok av verken vitamin D eller kalsium.

Det kan derfor være lurt å gi barn mat som inneholder vitamin D sammen med kalsiumrik mat. En god kombinasjon av kalsium og vitamin D finner du i melk og meieriprodukter som er tilsatt vitamin D. Lettmelk med 0,5 prosent fett og smør er eksempler på meieriprodukter som er tilsatt vitamin D. Ifølge resultatene fra rapporten er smør og margarin viktige kilder til D-vitamin for både ni- og trettenåringene. Ellers finnes det mye vitamin D i fet fisk, og om sommeren får vi dette vitaminet ved å være mye ute i sollys.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.