Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

1/92
Neste artikkel 2/

Hvor mye og hvor fort skal du gå ned i vekt?

Går du for raskt ned i vekt risikerer du at kroppen ikke klarer å tilpasse seg den nye vekten. Resultatet er ofte at du går like raskt opp i vekt, og at vekten gjerne blir høyere enn utgangspunktet. Det er dette vi kaller «jo-jo-slanking». De fleste ønsker å gå mye ned i vekt, på kortest mulig tid. En rask vektreduksjon kan gjøre det vanskelig å holde vekten over tid.

Hvor fort skal jeg gå ned i vekt?

En langsom vektnedgang er anbefalt for at vekttapet skal kunne opprettholdes over tid og bli varig. Det anbefales å gå ned ½-1 kg i uken, som innebærer et kalorikutt på 500-1000 kcal per dag. I tillegg anbefales det å være fysisk aktiv.

Går du for fort ned i vekt går du lettere opp igjen

Kroppsvekten vår er nøye regulert, og kroppens ønske er at vekten skal være stabil på den høyeste vekten vi har hatt i løpet av livet. Går du for fort ned i vekt, vil kroppen sannsynligvis reagere og protestere, blant annet i form av sterk sult. Kroppen vil gjøre alt den kan for å opprettholde den opprinnelige vekten. Resultatet blir at du lett går opp i vekt igjen når du har gått ned. Reduserer du derimot vekten langsomt, vil kroppen lettere akseptere vekttapet.

Bevar musklene

Når du går ned i vekt er det ønskelig å tape mest mulig kroppsfett, men bevare musklene. Når du går sakte ned i vekt, mister du mye fett og lite muskler. Vi trenger musklene blant annet for å opprettholde en god forbrenning. For å bevare muskelmassen er det en fordel å trene jevnlig, spesielt styrketrening, mens du går ned i vekt.

En utfordring å holde den nye vekten

De fleste kan klare å gå ned i vekt, utfordringen er å beholde den nye vekten. Forskning viser at i gjennomsnitt klarer vi å beholde en vekt som er 10-15 % lavere enn vekten vi hadde før vektreduksjonen. Det vil si at en person som har veid 100 kg, kanskje klarer å opprettholde en vekt på 85-90 kg. Det kan være demotiverende for noen å høre, mens for andre kan det være godt å vite at det ikke bare er de som sliter med å holde vekten. Husk at dette bare er gjennomsnittstall. Noen klarer å holde en langt lavere vekt over tid!

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Selv om det kan være fristende å gå fort ned i vekt, så er ikke det det smarteste i det lange løp. Går du sakte ned i vekt er det større sjanse for at du klarer å opprettholde den nye vekten.

Fakta

Det anbefales å gå gradvis ned i vekt:

  • Kutter du 500 kalorier om dagen, vil du kunne gå ned en halv kilo i uken
  • Kutter du 1000 kalorier om dagen, vil du kunne gå ned en kilo i uken
  • Forskning viser at det er enklere å holde den nye vekten når du går sakte ned i vekt