Melk som helles fra mugge til glass

Verdens skolemelkdag i september

Verdens skolemelkdag markeres hvert år i over 30 land. Også i Norge.

Verdens skolemelkdag er dannet på initiativ fra FAO (Food and Agriculture Organization) i FN og er blitt markert i en rekke land verden over siden år 2000.

Dagen arrangeres den siste onsdagen i september hvert år. Noen steder i verden er skolemelk i seg selv grunn nok til at barna går mange kilometer for å komme på skolen. Andre steder, som i Norge, tas ordningen nærmest som en selvfølge. FN har valgt en felles markering for å feire hvilken helseeffekt skolemelkprogrammene rundt om i verden har.

Barn trenger et sunt og variert kosthold for å prestere optimalt både fysisk og mentalt gjennom en krevende skoledag og det er bred enighet i verden om at elever trenger skolemelk.

I Norge får tilnærmet alle grunnskoler tilbud om skolemelk, og det er skolene selv som velger om de skal være med på ordningen eller ikke. Det er først og fremst barneskolene som velger å være med på ordningen.

Dersom barnet ditt er glad i å drikke melk er det lurt å tilby melk til matpakken. For visste du at i 2,5 dl melk, eller en kartong skolemelk, får en jente på 7-10 år...

  • 48 % av dagsbehovet for vitamin B12
  • 51 % av dagsbehovet for fosfor
  • 33 % av det hun trenger av kalsium
  • 30 % av dagsbehovet for vitamin B2 (Riboflavin)
  • 32 % av dagsbehovet for jod
  • 19 % av dagsbehovet for kalium
  • og 25 % av det hun trenger av proteiner

Kilde: Referanseverdier for energi og næringsstoffer - Helsedirektoratet

I de norske retningslinjene for mat og måltider i skolen står det:

- «Elevene bør tilbys ordninger som sikrer tilgang til skummet melk, lettmelk med 0,7 prosent fett eller mindre eller lettmelk til måltidene. Alle (grunn)skoler bør tilby ordninger som gir elevene mulighet til å få vanlig hvit melk på skolen hver dag».

Helsemyndighetene anbefaler at barn og unge sikres tilgang til skummet eller lettmelk i løpet av skoledagen, også i kantinen. Dette gjør det lettere for barn og unge å dekke behovet for kalsium, jod og protein.

La melk, yoghurt og ost bli fast tilbehør til brødmåltider, både til frokost, i løpet av skoledagen og til kveldsmat. Det er en enkel måte å få i seg tre porsjoner meieriprodukter på, og bidrar til å sikre anbefalt inntak av blant annet kalsium- og jod.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.