Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Verdens skolemelkdag i september

I september kan vi feire Verdens skolemelkdag, og i EU-land har de ekstra grunn til å feire dagen!

Den 27. september feires Verdens skolemelkdag. Markeringen av denne dagen startet i 2000, og hvert år gjennomføres arrangementer i over 25 land. I EU er det ekstra stor grunn til å feire dagen i år, for fra og med august 2017 er det tilgang til en felles ordning som inkluderer melk, frukt og grønnsaker.

EU-kommisjonen bevilger 250 millioner euro, en sum tilsvarende ca. 2,4 milliarder norske kroner, til en ny ordning med frukt, grønnsaker og melk til alle skolebarn. Formålet er å fremme gode kostvaner blant barn. Ordningen suppleres med undervisning om betydningen av god ernæring og hvordan maten produseres.

I de norske retningslinjene for mat og måltider i skolen står det:

- «Elevene bør tilbys ordninger som sikrer tilgang til skummet melk, lettmelk med 0,7 prosent fett eller mindre eller lettmelk til måltidene. Alle (grunn)skoler bør tilby ordninger som gir elevene mulighet til å få vanlig hvit melk på skolen hver dag».

Helsemyndighetene anbefaler at barn og unge sikres tilgang til skummet eller lettmelk i løpet av skoledagen, også i kantinen. Dette gjør det lettere for barn og unge å dekke behovet for kalsium, jod og protein.

La melk, yoghurt og ost bli fast tilbehør til brødmåltider, både til frokost, i løpet av skoledagen og til kveldsmat. Det er en enkel måte å få i seg tre porsjoner meieriprodukter på, og sikrer blant annet kalsium- og jodinntaket.