Matpakke og et glass melk

Melk + matpakke = sant

Barn trenger et sunt og variert kosthold for å prestere optimalt både fysisk og mentalt gjennom en krevende skoledag. I tillegg skal barna vokse. Det krever et kosthold som gir de nødvendige næringsstoffene.

I retningslinjene for mat og måltider i skolen anbefaler Helsedirektoratet melk som drikke til matpakken. Dette fordi melk, sammen med en sunn matpakke, kan gi barn og unge et verdifullt tilskudd av energi og næringsstoffer i løpet av skoledagen.

Les også: Slik kan du variere en sunn matpakke

Barn anbefales å velge mager melk, altså skummet og lettmelk. Skummet og lettmelk 0,5 % er merket med Nøkkelhullet. Melk, både hvit og smaksatt, inneholder blant annet proteiner, kalsium, fosfor, jod, vitamin B2 og B12 og magnesium.

Hvorfor trenger barn melk?

Barn er i vekst og trenger flere næringsstoffer hver dag. Melk er en god kilde til blant annet kalsium, som er viktig for å danne et sterkt skjelettet. Jo mer kalsium de unge inntar, spesielt i tiden før og under puberteten, jo sterkere blir skjelettet.

For at kroppen skal ta opp kalsium fra melken, trenger vi nok vitamin D. Vitamin D fås fra sollys om sommeren, og finnes i fet frisk, samt enkelte melkevarianter som er beriket med vitamin D.

I tillegg til kalsium, inneholder en kartong skolemelk proteiner, jod, fosfor, magnesium, jod, vitamin B2 og B12.

Les mer: Så mye melk trenger barn

Er det greit at barn drikker melk med smak?

Noen foreldre er usikre på om det er greit at barna får melk med smak ettersom dette oppleves som mer søtt og dermed mer usunt. Da er det fint å vite at det faktisk finnes smaksatt melk helt uten tilsatt sukker, men med de samme næringsstoffene som vanlig melk. For barn og unge som ikke er så glad i hvit melk er derfor smaksatt melk et godt alternativ.

Les også: Ja, du kan gi barna dine sjokolademelk

Det er stor variasjon i hvor mye sukker som er tilsatt i de ulike melkvariantene med smak, og det kan være lurt å velge de variantene som er uten tilsatt sukker. Uansett hvilken type du velger gir melk barna kalsium og flere andre viktige næringsstoffer de trenger hver dag.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.