Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningstoffer.

Søst

Tallerken med søst i skål dekket med rosiner og søst i lefseruller.

Søst er et skjærbart karamellsmakende pålegg som brukes blant annet på lomper. I gamle dager var søst fast innventar på bordet når det var fest, bryllup og annen festivitas på Vestlandet.

Søst lages ved å brune sukker som deretter kokes opp med melk og tilsettes syrnede meieriprodukter. Da skiller den seg og litt av mysen jevnes med melk. Søst har en halvfast og lett skjærbar konsistens. Smaken er rund, søt og karamellaktig. Søst blir gjerne tilsatt semulegryn, sirup og rosiner. Produktet egner seg på vafler, lefser, lomper og potetkaker. Da får du en smak av godt, norsk tradisjonspålegg. Søst passer også utmerket som smørbrødpålegg.