Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Ø-merket

Ø-merket er et godkjenningsmerke som viser til at en vare er produsert økologisk. Et produkt som rettmessig bærer dette merket er produsert i samsvar med et offentlig regelverk forankret i EUs forordninger for økologisk produksjon.

Betegnelsen økologisk er rettsbeskyttet, og omhandler produksjon, foredling og frambud av mat fra økologisk landbruksproduksjon. Alle produkter som omsettes som økologiske skal være framstilt og foredlet på gårdsbruk og i bedrifter som er kontrollert og godkjent.

I Norge er det Landbruksdepartementet som bestemmer over begrepet ”økologisk” mens Debio har fått delegert myndighet av Mattilsynet for å utøve tilsyn med økologisk landbruksproduksjon og være utøvende kontrollinstans for hele verdikjeden ”fra jord til bord”. Debio eier og forvalter Ø-merket, og gir tillatelse og retningslinjer for merking.

Alle gårdsbruk, anlegg, bedrifter og øvrige virksomheter, som har vært involvert i produksjonsprosessen og som omsetter varene, har blitt kontrollert og godkjent av Debio. Dette skjer ved årlige fysiske inspeksjoner og uanmeldte besøk.