Analoge "oster"

I butikkene og i storhusholdning finner man i dag et produkt som til forveksling ser ut som revet ost, men som på fagspråket kalles analog ost. Hva skiller disse produktene fra ekte ost?

Analog ost ser til forveksling ut som vanlig revet ost, men selv om hovedingrediensen er melk er hele eller deler av melkefettet erstattet med vegetabilsk olje.

Analog betyr «i stedet for», og analog ost brukes gjerne som en erstatning for ekte revet ost. Analoge oster kan også være tilsatt smak og farge for å ligne vanlig ost.

Ikke lov å kalle det ost

For at man skal kunne benytte navnet ost på et produkt, må det være laget av melk. Analoge «oster» er basert på melk, men alt eller noe av melkefettet er erstattet med vegetabilsk olje som raps- eller solsikkeolje. Produsentene har derfor ikke lov til å kalle disse produktene for ost, og bruker isteden navn som "topping", "revet økonomiblanding" og lignende. Analoge «oster» er langt billigere å produsere enn ekte ost, og koster derfor mindre. For å få ostesmak på et analogt produkt, må smaken tilsettes i form av aroma. Hvordan produktet smelter vil også kunne oppleves forskjellig fra ekte ost.

Står det oppført vegetabilsk olje i innholdsfortegnelsen og om ordet ost er utelatt på emballasjen, er det derfor et analogt produkt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.