To brødskiver med smøreost og paprika på en tallerken.

Smelteost (smøreost)

Smelteost (smøreost) er laget av faste guloster som rives og tilsettes vann og smeltesalter før de varmebehandles. Ostene kan enten være smørbare eller halvfaste.

Smelteoster kan være basert på én bestemt ostetype eller blandinger av ulike typer. I tillegg kan smelteostene inneholde noe smør, krydder og andre smakstoffer som for eksempel frukt, skinke, reke eller valnøtter. Ostene modnes ikke, men er gjerne basert på modnede oster og har en relativ nøytral smak avhengig av smakstilsetning.

Historikk

Den første fremstilling av smelteoster er satt til året 1911, da de i Sveits smeltet emmentaler med salt fra sitronsyre. Norske Olav Kavli var den første i verden som fremstilte holdbar smørbar smelteost i 1923. Utvalget av smelteoster er i dag rikholdig og bruksområdene er mange.

Fremstilling av smelteost

Smelteost lages av oppmalt gulost, tilsatt vann, smeltesalter, smakstilsetninger og eventuelt andre tilsetninger. Osten røres og varmebehandles ved ulik temperatur avhengig av hvilken ost som skal fremstilles. Smeltesaltene som benyttes er fosfater og sitrater. Det benyttes ofte en kombinasjon av fosfater og sitrater til faste smelteoster (f. eks. Kavli Skivet Ost), mens ulike fosfater benyttes til smørbare typer (f. eks. TINE Smørbar Blåmugg). Valget av smeltesalt er avhengig av osteråstoffet, hvilket produkt som skal fremstilles og produksjonsprosessen. Smeltesaltet binder seg til kalsium som binder kaseinmolekylene (proteinene i gulosten) sammen i osten.

Smelteostens kvalitet påvirkes av gulostens kvalitet. Smak, alder, surhetsgrad og næringsinnhold er viktige faktorer for den ferdige smelteostens egenskaper. Førsteklasses smelteost lar seg bare fremstille av et feilfritt osteråstoff. Man ser da bort fra feil som skorpe- og teksturfeil på osten, som er av mindre betydning såfremt smaken er i orden.

Fordelene med smelteost er at en kan blande ulike oster og ostene trenger som nevnt ikke ha perfekt skorpe og tekstur. De ulike smelteostene kan smakstilsettes forskjellig og pakkes i ulike størrelser og fasonger.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Smøreost blir varmebehandlet slik at de får lang holdbarhet og kan lagres i romtemperatur i kortere perioder.

Brukertips i matlagingen

Variasjonene av smelteost er mangfoldig. Ostene er først og fremst et typisk pålegg, men egner seg også godt i matlaging som supper, sauser, på varm toast, på burger og i omeletter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.