Meierisektoren jobber kontinuerlig med bærekraftig utvikling i hele verdikjeden – fra driften på gården til melken havner på matbordet – og nedenfor kan du se eksempel på tiltak som bransjen har satt i gang for å bli mer bærekraftig.
• På gården: De fleste kuene i Norge er det som kalles for kombiku (norsk rødt fe), som betyr at vi får både kjøtt og melk fra det samme dyret. Disse kuene har god dyrehelse og god fruktbarhet, og friske dyr gir mindre utslipp. Det jobbes også for å kartlegge klimagassutslippet fra hver enkelt gård for så å kunne identifisere områder der klimagassutslippet kan reduseres.
• Transport: På dette området går tiltakene blant annet ut på å bruke fornybart drivstoff som biogass og biodiesel istedenfor fossilt drivstoff.
• Meieriene: Meieriene har som mål å redusere utslippet av biologisk avfall, ta i bruk fornybare energikilder, redusere vannforbruket, bruke fornybar emballasje og redusere matavfallet.
• Forbrukeren: Datostemplingen på alle meieriprodukter er endret for å redusere matsvinnet. I dag står det «Best før, men ikke dårlig etter» eller «Best før, ofte god etter» på alle meieriprodukter.
• Forskning: Det forskes mye på hvordan man kan gjøre sektoren mer bærekraftig, særlig når det gjelder fôret til kuene, og et av målene er å finne nye, norske fôringredienser. Andre mål er å finne ut hvordan kuene kan utnytte fôret bedre, og hvordan man kan øke både mengden og kvaliteten på gresset eller det som kalles grovfôret.