Matsvinn

Finn ut hva du kan gjøre for å kaste mindre mat og hvilke tiltak meieriindustrien gjør for å redusere sitt matsvinn.

Hvor mye mat kaster nordmenn hvert år?

I henhold til matvett.no viser beregninger at nordmenn kaster 385 000 tonn mat hvert år. Forbrukerne står for over halvparten av dette (58 prosent, 42,5 kg mat per person per år).

De største kildene til matsvinn i Norge er bakervarer (21 prosent), middagsrester (20 prosent) og frukt og grønnsaker (19 prosent), mens meieriprodukter utgjør 11 prosent av det som kastes. Vi kaster faktisk omlag 100 millioner liter melk hvert år.

Hva gjør meieriindustrien for å redusere matsvinn?

Meieriindustrien jobber kontinuerlig med å redusere sitt eget matsvinn og tapet av flytende meieriprodukter avtok med 27 % fra 2015 til 2018. I tillegg har meieriindustrien endret datomerkingen av produktene fra «Best før» til «Best før, men ikke dårlig etter» eller «Best før, ofte god etter» for å vise forbrukerne at produktet som regel kan brukes etter denne datoen.

En del av meieriproduktene som ikke blir solgt, leveres også til Matsentralen, som deler ut mat til veldedige organisasjoner.

I tillegg bidrar god planlegging ved produksjonen av meieriprodukter til at man utnytter råvaren best mulig. Melken blir videreforedlet blant annet til langtidsholdbare produkter som ost og høypasteurisert melk.

Tidligere satt man igjen med en del myse fra produksjonen av gulost. Denne mysen gikk for det meste til dyrefôr, men nå blir mye av mysen videreforedlet til laktose- og proteinpulver med lang holdbarhet.

Hva kan du gjøre for å redusere svinn av meieriprodukter?

Du kan redusere ditt eget matsvinn ved å:

Tips 1: Planlegge godt

Tips 2: Oppbevare maten riktig

Tips 3: Bruke sansene

Tips 4: Organisere kjøleskapet

Tips 5: Spise restene

Les mer: Melken er holdbar mye lenger enn du tror

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.