Kvinne heller melk i et glass fra en mugge

Melken er holdbar mye lenger enn du tror

Alt for mange av oss heller ut melken så snart "best før"-datoen er passert. Melken er holdbar langt over datoen, så lenge den oppbevares riktig. Vi har gjort et forsøk og melken var helt fin selv etter å ha stått åpnet i om lag 30 dager i kjøleskapet.

Er du blant dem som heller ut melken etter at «best før»-datoen er passert? Da er du ikke alene. Selv om melken som regel er like fin etter "best før"-datoen, viser en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for Melk.no i 2015, at om lag en halv million nordmenn velger å helle ut melken når datoen er passert. Når vi vet at matsvinn er et økende samfunnsproblem, er det viktig å ha fokus på hvordan vi i hverdagen enkelt kan bidra til å redusere at mat som er brukbar kastes.

Datoredsel blant norske forbrukere

Melk og meieriprodukter er blant de matvarene vi kaster mest av. Undersøkelser viser at hovedgrunnen til at vi kaster mat og drikke er at produktene er «utgått på dato». Noen heller til og med ut melken før «best før»-datoen – for sikkerhets skyld. Særlig unge kvinner er skeptiske til å drikke melk som er «utgått på dato». Dette gjelder hele 25 % av kvinner under 30 år.

Melken varmebehandles for økt holdbarhet

Mesteparten av melken i Norge lavpasteuriseres, som innebærer at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder. Melkens «best før»-dato settes til 14-22 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet. Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong. Dette gjelder for eksempel skolemelk, laktosefri melk og smaksatt melk. Andre meieriprodukter, som yoghurt og syrnet melk, holder også vesentlig lenger enn vanlig lavpasteurisert melk. Les mer om pasteurisering.

Best før, men god etter?

En «best før»-dato angir kun hvor lenge produsenten kan garantere for kvaliteten til et produkt, forutsatt at det håndteres riktig. Datoen på emballasjen har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra. Det er altså opp til deg selv å vurdere om melken kan brukes både før og etter datoen ved å lukte, smake og se på den.

Vi har testet hvor lenge melken egentlig holder

Våren 2016 gjennomførte vi i Melk.no et forsøk for å undersøke hvor lenge melken er holdbar i praksis. Vi testet både skummet, ekstra lett, lett- og helmelk fra et representativt utvalg av produsenter. Melken ble oppbevart på vårt kjølerom (2 °C) og lukt, smak og utseende ble vurdert daglig, fra og med fem dager før påstemplet dato, og til og med en måned etter denne datoen. Vårt oppsiktsvekkende funn var at melken fortsatt var bra mer enn 30 dager etter «best før»-datoen.

Hvordan oppbevare melken riktig?

For at melken ikke skal forringes må den oppbevares riktig. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 2 og 4 °C, og den bør ikke stå i sollys. På handleturen bør du derfor kjøpe melk aller sist, og melken bør flyttes over til kjøleskap straks du kommer hjem. Melken bør heller ikke være ute av kjøleskapet over lengre tid. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melken. Det stemmer ikke. Det beste er å plassere den i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest.

Hva kan du bruke melk til etter «best før»-datoen?

Det er liten grunn til å kaste melk, så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Som vi har vist i vårt lille forsøk, kan melken holde seg fin i lang tid etter «best før»-datoen er passert. Er du skeptisk til å drikke melken etter denne datoen, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned. Tint melk vil endre utseende, men den kan fortsatt brukes til bakst og annen matlaging.

Les også: Dette kan du bruke melk som har gått ut på dato til

Fakta

  • Mesteparten av melken i Norge lavpasteuriseres, som innebærer at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder
  • Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet
  • Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong
  • Melken bør oppbevares ved 0-4 °C i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest. Unngå å oppbevare melk i kjøleskapsdøren
  • Unngå å sette melk i sollys
  • Dekk godt til mat med sterk lukt så forandrer ikke melken smak
  • Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder

KILDEHENVISNINGER

  • Norstat (2015) Landsrepresentativ web-undersøkelse gjennomført utført for Melk.no (1000 intervjuer).

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.