Palmeolje tilsettes kraftfôret for å øke kuas produksjon av melk. Denne oljen gir nemlig ekstra energi til syntesen av melk, og melken får også høyere fettinnhold.
Palmeolje er rik på mettet fett (palmitinsyre, C16:0). Mettet fett er gunstig for bakteriene i vommen, og det harskner heller ikke slik umettet fett gjør.
Selv om palmeoljen som brukes i kraftfôr i Norge, er produsert på plantasjer som er miljøsertifisert (Roundtable on Sustainable Palm Oil), jobber fôr- og meieriindustrien med å finne gode og rimelige alternativer til palmeolje.
Vegetabilske oljer som er rike på umettet fett, som soyaolje, solsikkeolje og rapsolje, påvirker den bakterielle nedbrytningen av mat i vommen negativt. Både melkeytelsen og fettprosenten reduseres kraftig når kraftfôret inneholder umettet fett. Umettet fett har som nevnt også lett for å harskne, og andre erstatninger er ofte kostbare.