To som spiser vaffel med brunost

Ja, vi elsker brunosten

I en rykende fersk undersøkelse sier syv av ti at det er brunosten som er Norges nasjonalost. - Brunost er sinnsykt godt, sier landbruksminister Bård Hoksrud som var med og kaste glans over kåringen i Bergen.

I en rykende fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) sier over 70 prosent av befolkningen at det er brunosten som er vår nasjonalost.

- Det er gøy å se at vi fortsatt er så glade i brunosten vår. Osten er unik både med tanke på den nydelige smaken og de lange tradisjonene. Men det mange kanskje ikke vet er at brunosten også inneholder mange viktige næringsstoff som jod og kalsium, sier Ida Berg Hauge, direktør av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Landbruksminister Bård Hoksrud fikk æren av å annonsere den store vinneren.

- Jeg synes det er veldig bra at det var brunosten som ble kåret som Norges nasjonalost. Brunost er sinnsykt godt. Jeg tror de aller fleste har kjempegode minner av brunosten fordi man ofte hadde det på nistepakken og på frokostbordet som barn, sier han.

Les også: Derfor kan du spise brunost med god samvitighet

Det finnes mange ulike typer brunost. Ostene kan være basert på melk fra ku eller geit eller en blanding av disse. Brunost har vært laget i Norge i uminnelige tider. Første skriftlige nedtegnelser stammer fra 1646, men da var allerede brunosten vanlig i Norge. Hauge er enig med ministeren at nok mange har et nostalgisk forhold til brunosten.

- Det er klart at vi er glade i brunosten vår som for mange er selve smaken av barndom. Ingenting smaker vel bedre enn brunost på nybakt brød eller varme vafler med brunost. At den i tillegg er så næringsrik gjør at man kan spise den med god samvittighet.

Og til slutt en liten bombe: Brunosten er egentlig ikke en ost.

- Brunosten lages ved at myse kokes inn og tilsettes melk eller fløte. Brunosten er derfor ikke en ost etter den vanlig internasjonale definisjonen, men en mysost. Dette fordi den er laget av mysen, ikke ostemassen, sier Berg Hauge.

Les også: Deilige oppskrifter med brunost

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.