Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Slik får du perfekt krem

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Silkemyk krem er det perfekte tilbehøret til desserter og i kaker. Her finner du noen gode råd og tips til hvordan du kan oppbevare og behandle kremfløten slik at den blir til deilig, nypisket krem.

Slik får du best resultat

  • Start med å helle kald kremfløte i en ren og kald bolle. Det er viktig med kald temperatur for at fettet i fløten skal kunne holde på luften slik at kremen blir luftig. For best resultat bør du bruke en ballongvisp og vispe for hånd i jevn fart.
  • Tilpass fløtemengden etter bollen, en del av vispen skal alltid være over fløten slik at så mye luft som mulig blir vispet inn i fløten.
  • Ikke visp mer enn 5 dl kremfløte om gangen, ellers vil selve vispingen ta for lang tid og kremen kan sprekke. Bruk en bolle med rund bunn, da får vispen bedre tak i fløten.
  • Skal du piske krem til fyll i kaker eller som pynt på kake, bør kremen være stiv. Krem som skal sprøytes må være helt stiv, mens krem som skal brukes i vaniljekrem eller fromasj kan piskes bløtere.
  • Om det ikke står i oppskriften, er det passe med rundt 2 ss sukker til en liten kartong kremfløte (3 dl).
  • Visste du at du kan piske opp rømme eller créme fraîche til en deilig og syrlig krem? Husk at det kun blir krem av de feteste typene.

Skal du lage en deilig bløtkake til festdagen? Her finner du gode tips for å lykkes med sukkerbrødet, og oppskriftene på våre beste kremkaker.

Slik oppbevarer du kremfløten

  • Fløten må være kald for å vispes til krem. Det er lurt å kjøpe inn kremfløte dagen før den skal vispes, slik at man er sikker på at den er kjøleskapskald før bruk.
  • Kremfløte skal alltid oppbevares i kjøleskap. Kremfløte kan ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Har du oppbevart kremfløten kald hele tiden holder den seg i rundt 11 dager.
  • Er du i tvil om fløten kan brukes, kan du lukte og/eller smake på fløten for å vurdere om den fortsatt kan brukes.
  • Er kremfløten gått ut på dato, men fortsatt lukter og smaker normalt, kan du helle fløten over på isterningsposer og legge i fryseren. Bruk den i en varm saus eller gryte ved en senere anledning.
  • På varme dager kan det være lurt å oppbevare bollen og vispen i kjøleskapet før kremen vispes.
  • Kremfløte, enten den er vispet eller ikke, kan dypfryses, men vil blir kornete ved opptining. Den vi jevne seg når den varmes opp eller vispes, men vil aldri bli så luftig og fin som fersk kremfløte. Tin dypfryst kremfløte langsomt i kjøleskap, natten over.

Nødtips

  • Har du pisket kremen for lenge, kan du forsøke å tilsette litt mer kremfløte og røre den ut. Dette fungerer ikke hvis kremen har begynt å skille seg og bli til smør.
  • Pisket krem som har blitt stående og som har falt sammen kan piskes opp på nytt.
  • Har kremfløten skilt seg? Det er som regel bare fettet som har tyknet til øverst i kartongen om den har blitt stående. Rist godt, og prøv å helle i bollen på nytt.