Crostini med ferskost

Slik lager du din egen ferskost

Har du noen gang lurt på hvordan man lager ost? Her viser vi deg en av de enkleste måtene å lage ost på, som du kan gjøre raskt hjemme uten spesielle ingredienser. Ved neste anledning kan du imponere venner og familie med hjemmelaget ost.

Hva er det som gjør at man kan starte med flytende melk og ende opp med fast ost? Det er mange forskjellige måter å lage ost på (å lage ost kalles også ysting), avhengig av hvilket resultat man vil oppnå. Her skal vi vise deg hvordan du lager en syrefelt ferskost. Det er utrolig enkelt og morsomt å lage selv. Ferskosten kan du smaksette med urter eller hvitløk.

Slik kan du lage din egen ost

Det finnes flere forskjellige måter å lage ferskost på. Vi skal her vise deg den enkleste måten, samt gi noen tips til bruk og variasjoner.

Ingredienser

2 L helmelk

6 ss eddik 

1 ts salt

Utstyr

Dørslag/sikt

Osteklede, eventuelt kjøkkenhåndkle

Gryte

Bolle

Måleskjeer

Termometer

Fremgangsmåte

Sett dørslaget over en bolle. Dekk dørslaget med et kjøkkenhåndkle eller to lag osteklede. Sett til side.

Varm melken i en gryte på middels varme mens du rører om av og til, til melken måler cirka 85 °C. Hvis du ikke har termometer, er dette når melken skummer og damper rett før den begynner å boble. Pass på at melken ikke svir seg i bunnen. Mens melken varmes opp kan du måle opp eddik og salt.

Ta gryten til side og rør inn eddik og salt. La stå i cirka 10 minutter. Melken skal nå skille seg i hvite klumper og gjennomsiktig gulaktig myse (se bilde 1). Rør forsiktig langs kanten av gryten for å se om du kan se gjennom mysen. Hvis det ikke har skilt seg tilstrekkelig etter 10 minutter, tilsett 1 spiseskje ekstra med eddik, rør forsiktig rundt og vent et par minutter til.

Hell forsiktig over i dørslaget, helst med osteklede og la det renne av i 10–60 minutter avhengig av ønsket konsistens (se bilde 2). Vi synes 15–20 minutter ofte gir det beste resultatet. Hvis man bruker kjøkkenhåndkle, må man beregne litt lengre tid på avrenningen enn ved bruk av osteklede. Merk at osten blir litt fastere hvis den står et par timer i kjøleskapet.

Osten er klar til å brukes. Gir cirka 3–5 dl ferdig ost, avhengig av hvor lenge du har latt den stå til avrenning. Osten kan smaksettes med ureter eller hvitløk -. eller du kan følge oppskriften under.

Crostini med ferskost - 3 måter

Server denne enkle, men imponerende, velkomstsnacksen neste gang du skal ha besøk.

Ingredienser

1 lang baguett skåret i tynne skiver

Ekstra virgin olivenolje

1 porsjon hjemmelaget ferskost

2 sitroner

1 stor håndfull fersk basilikum

1 fedd hvitløk

3 tomater

Balsamicoeddik

1 dl honning, gjerne tyntflytende variant

1 stilk fersk rosmarin (eventuelt tørket)

1 stilk fersk timian (eventuelt tørket)

Salt/pepper

Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen på maks varme med grillelementene på. Legg baguettskivene utover et stekebrett og pensle på litt olivenolje. Stek dem rett under grillen til de er gyllenbrune. Følg med så de ikke svir seg. Kjøl ned på en rist og sett til side.

2. Del ferskosten i tre porsjoner.

3. Til den ene porsjonen: Tilsett sitronsaft og hakket basilikum til ønsket smak er oppnådd. Smør på en tredjedel av skivene. Dryss over nykvernet svart pepper og en god ekstra virgin olivenolje.

4. Grovhakk tomatene og tilsett presset hvitløk, finhakket basilikum, olivenolje og salt til det smaker godt. Smør ferskost på skivene, legg på en spiseskje med tomatblandingen og drypp over litt balsamicoeddik.

5. Bland honning med en liten teskje finhakket fersk rosmarin og timian og en teskje revet sitronskall. Smak eventuelt til med mer urter. Smør ferskost på skivene og ha på en liten skje av honning- og krydderblanding.

Ernæringsrådgiverens tips

Denne ferskosten ligner ricotta, men ricotta lages av myseprotein fra melk, mens denne ferskosten lages av de andre melkeproteinene (kaseinene). Hvis man presser denne ferskosten for å fjerne mer vann, vil man sitte igjen med paneer, en ost som er mye brukt i indisk mat, eller queso fresco, brukt i mexicansk mat. Vanlig gulost er ostemasse som er modnet i flere måneder slik at både konsistensen og smaken utvikler seg. Ostemassen til gulost er i motsetning til denne oppskriften ikke felt ut ved syre, men ved bruk av løpeenzymer.

Ost en konsentrert kilde til blant annet melkens proteiner, kalsium og fosfor. Noen stoffer, som for eksempel jod og laktose, finner vi lite av i typiske guloster, men disse finnes det til gjengjeld mye av i brunost.

Fakta

Hva er ost?

Når vi lager ost av melk kalles dette for å yste. Under ystingen blir mesteparten av melkeproteinene (i tillegg til noe fett, vitaminer og mineraler) skilt fra resten av melken og danner det vi kaller ostemasse. Avhengig av hvilken ost som skal ystes skjer dette ved å tilsette ulike melkesyrebakterier og ofte enzymblandingen løpe. Væsken som dreneres vekk fra ostekornene i ostemassen kalles myse. Avhengig av hvilke mikroorganismer som tilsettes og hvordan ostemassen behandles utvikles det forskjellige ostevarianter. Les mer i "Den lille osteskolen".

TIPS!

Oster som paneer og queso fresco kan være vanskelig å få tak i når du skal lage dine favorittoppskrifter fra India eller Mexico. Ved et par enkle steg kan du tilpasse denne ferskosten til din oppskrift.

Etter at mysen har rent av legger du ostemassen, fortsatt pakket inn i ostekledet, på en fjøl. Pakk ostekledet godt rundt ostemassen og legg en fjøl eller tallerken oppå. Sett noe tungt på toppen, som noen hermetikkbokser eller en gryte. La osten bli presset i cirka 30 minutter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.