Lær å lage smør
Smør er en viktig del av vår matkultur. For mer enn hundre år tilbake var smør et av de viktigste betalingsmidlene vi hadde. Skattereformen av 1617 var slik at de betalte sin skatt i smør. Selv i dag regnes godt smør som noe helt spesielt, særlig i forbindelse med god matlaging. Kan du tenke deg noe så herlig som nykjernet smør på varme maiskolber eller nybakt brød?
Å lage sitt eget smør fra fløte eller rømme er både enkelt og tilfredsstillende. Det gir en helt spesiell følelse å smake på noe man har laget fra bunnen av.
Dette er dessuten en fin aktivitet å gjøre sammen med barn. Mange barn synes det er spennende å se forvandlingen fra flyende vare til fast form.
Her er det lov å søle litt, kjenne med hendene og lære underveis.
Slik gjør du
Velg råvare:
- Kremfløte gir et mildt, klassisk smør.
- Seterrømme gir smøret en frisk og syrlig smak. Dette er verdt å prøve!
Du trenger:
- 6 dl kremfløte eller seterrømme (2 kartonger)
- ¼ ts salt (valgfritt)
Utstyr:
- Kjøkkenmaskin eller håndmikser
- Dørslag/sikt + kjøkkenhåndkle
- 2 boller
Slik gjør du:
- Pisk fløte eller rømme i en bolle med kjøkkenmaskin/håndmikser til fettet (smør) skiller seg fra væsken (kjernemelk).
– Tar ca. 5 minutter for fløte, litt lenger for rømme (Ikke fortvil om du synes rømmen tar lang tid, det er vanlig).
– Dekk gjerne bollen med plastfolie mot søl. - Sil av kjernemelken. (Husk å ta vare på kjernemelken - det er som en fettfri melk, og har samme bruksområde som vanlig melk).
Legg kjøkkenhåndkle i et dørslag og hell over smørmassen. Press ut mest mulig væske. - Vask smøret i kaldt vann.
Kna smøret i vann med rene hender eller hansker. Bytt vann til det holder seg klart. Dette fjerner rester av kjernemelken. - Tilsett smak.
Kna inn ca. ¼ ts salt. Smak til. Du kan også tilsette hvitløk, urter eller krydder (se tips under). - Form og oppbevar.
Rull smøret i plastfolie og legg det i kjøleskap. Del gjerne i skiver før servering. Smøret holder ca. 2 uker i kjøleskap og 2 måneder i fryser.
Tips: Lag ditt eget smør med smak!
Når smøret er ferdig, kan du gjøre det ekstra spennende med smakstilsetninger:
Populære varianter:
- Hvitløk
- Basilikum eller persille
- Chili
- Grillkrydder
Serveringstips:
Form smøret som en rull i plastfolie. Etter kjøling kan du skjære det i pene skiver. Dette er perfekt til grillmat, bålbrød eller festmiddager.
Bli inspirert til å lage ditt eget smør av kokkene i Flying Culinary Circus
Fakta
Hva er smør og kjernemelk?
Når fettet i fløte eller rømme blir konsentrert, blir det til smør. Dette kalles kjerning. Mesteparten av smøret som selges i Norge er laget på fløte. Benyttes rømme som utgangspunkt får smøret en litt syrligere smak og ofte selges dette som gourmetsmør. Definisjonen på smør er at det kun er laget av ett rent meieriprodukt. Tilsettes olje, kalles produktet margarin. Når fløten er kjernet til smør får vi et restprodukt som kalles kjernemelk. Kjernemelken er næringsrik og inneholder protein, laktose og enkelte vitaminer og mineraler. Kjernemelken kan drikkes eller brukes i bakst og matlaging.
Les mer om smør og kjernemelk under Melkefakta.