Yoghurtis på pinne

Kan alle meieriprodukter fryses?

Av og til kjøper vi inn mer mat enn vi klarer å bruke opp før den blir dårlig. Da er det fint å vite at melk og meieriprodukter kan fryses selv om de etter tining passer best til bruk i matlagingen.

Kan jeg fryse ost, og eventuelt hvilke ostetyper egner seg til dette?

Hvis ost fryses, forringes konsistensen selv om smaken ofte er god. Gulost kan fryses, men osten får det vi kaller «kort» konsistens og vil være vanskelig å skjære i skiver. Likevel egner slik ost seg fint å bruke i varme retter som pizza, supper og gratenger. Riv gjerne de faste ostene og frys ned i porsjonsposer, så har du alt klart neste gang du trenger litt revet ost.

Brunost kan fryses, men får kornete konsistens etter opptining og noe fett kan skilles ut. Opptint brunost kan likevel fint brukes i varme retter som viltgryter eller i sauser. Et tips er å fryse brunosten i mindre biter så du kun tar opp det du trenger. Tin osten i kjøleskapet og bruk den relativt raskt etter tining.

Blåmuggoster (Normanna, Norzola og Royal Blue) og hvitmuggoster (camembert og brie) kan fryses. Ostene må være passe modne og spises så snart de er tint.

Kremostene blir kornete og mister en del av væsken ved opptining etter frysing. Derfor egner de seg best til bruk i sauser, gryter og andre varme retter.

Ferskostene cottage cheese og kvarg kan også fryses i inntil 6 måneder.

Tin produktene langsomt i kjøleskapet, eller på kjøkkenbenken. Oppbevar ostene deretter i kjøleskap og bruk dem blant annet i bakverk eller i vaffelrøren.

Husk likevel at dersom det skulle komme mugg på fast ost bør du følge Mattilsynets råd om å skjære godt vekk rundt synlig mugg, minimum 1 cm rundt og ned i osten før du fryser den ned.

Kan jeg fryse melk?

Har du melk igjen som du hverken klarer å drikke opp eller bruke til matlaging i tide? Da er det lurt å fryse den ned. Det kan du gjøre enten direkte i kartongen, eller du kan porsjonere ut innholdet slik at du ikke tiner mer enn nødvendig. Melken kan fryses i inntil 6 måneder og kan tines langsomt i kjøleskap, på kjøkkenbenken i noen timer, eller sett kartongen i vannbad. Tint melk bør oppbevares i kjøleskap og brukes raskt.

Etter at melken er fryst vil den ikke ha den friske smaken den har som fersk. I tillegg tar melken lett til seg smak fra andre næringsmidler i fryseren. Den fryste melken egner seg derfor best til baking og matlaging, og ikke til å drikke.

Er det mulig å fryse rømme og crème fraîche og bruke dette senere?

Rømme og crème fraîche kan fryses, men endrer konsistens etter tining, og er da best egnet til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger og vafler. Når lettrømme fryses vil den ved opptining bli kornete og tynnere i konsistensen. Noen ganger lar det seg gjøre å piske den opp slik at den ikke blir så kornete. Seterrømme tåler bedre frysing, men også denne blir tynnere etter frysing og får en kornete konsistens. Fryser du rømme bør den ved opptining altså helst kun brukes i for eksempel bakverk.

Et annet syrnet meieriprodukt som egner seg godt til frysing er yoghurt. Frys ned yoghurt i isformer og nyt dem som en sunn og forfriskende hverdagsdessert!

Kan jeg fryse smør?

Holdbarheten til smør er i utgangspunktet til dato på pakning, men vil forkortes dersom smøret står i romtemperatur i perioder. Det er viktig å lagre smøret ved ideell temperatur mellom 0-4 °C.

Smør tåler godt frysing, så lenge det er tett innpakket. Likevel er det viktig å merke seg at smør harskner ved ugunstig lagring og over tid, selv under frysing. Det er derfor ikke anbefalt å lagre smør lenger enn inntil 3 måneder i fryseren. Husk at smøret må tines langsomt i kjøleskap etter at du har tatt det ut av fryseren.

Kremfløte kan piskes til krem etter frysing

All fløte kan fryses i inntil 3 måneder, men etter opptining er den best egnet i sauser, supper eller for eksempel fløtestuede poteter.

Hva med kremfløte, vil denne kunne piskes til krem etter tining? Svaret er ja, den kan piskes til krem. Likevel er det greit å vite at fløten endrer litt konsistens etter å ha vært fryst og dette påvirker også kremen du pisker. Den vil nok ha litt kornete utseende, vil ikke holde like lenge og vil lettere skille seg.

Et godt tips er å fryse kremfløte du har til overs i isterningsposer. Da har du akkurat det du trenger i form av terninger av kremfløte du kan ha rett i en saus eller en suppe.

Frys ned meieriprodukter og unngå matsvinn

Frysing av mat er en fin måte å forhindre matsvinn. Som vi her har beskrevet er det ingen grunn til å kaste melk og meieriprodukter når de nærmer seg «best før» -datoen. Faktisk kan nedfryste meieriprodukter være svært hendige når du får lyst til å lage noe godt, og ikke har nok av de riktige ingrediensene i kjøleskapet.

Har du ikke plass i fryseren kan du også trøste deg med at produktene gjerne holder god kvalitet en lang stund utover den påstemplede datoen. Se bare dette lille uoffisielle forsøket vi utførte med tanke på melkens holdbarhet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.