Dagsmeny 1 - 3100 kcal
Frokost (ca. 550 kcal):
- Dobbel porsjon havregrøt med friske bær
- En liten neve mandler, nøtter eller frø
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Kaffe/te
Lunsj (ca. 650 kcal):
- 3 skiver grovt brød
- Tynt lag med smør, majones eller sennep
- Omelett av to egg, 2 ss cottage cheese og 3 skiver skinke, stekt i litt smør gjerne med purre, sopp, paprika og/eller spinat
- 2 dl skummet eller ekstra lett melk
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Fri mengde tomat, agurk, paprika og salat
- Kaffe/te
Middag (ca. 800 kcal):
Ris med grønnsaker og tunfisk:
- 1 boks tunfisk i vann eller 2 små kyllingfileter
- ½ paprika
- ½ purreløk
- 4 sjampinjonger
- 1,5 dl matfløte
- 100 g grov pasta eller ris (tørrvekt)
Skjær grønnsakene i biter. Stek dem i panne sammen med fisken. Tilsett matfløte og kok opp. Spis med pasta.
Kveldsmat (ca. 500 kcal):
- 1,5 dl kornblanding
- 1,5 dl yoghurt naturell eller 1 dl cottage cheese
- 1 banan
- En liten håndfull bær eller 1 ss syltetøy uten tilsatt sukker
- 10 mandler
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 200 kcal, velg to av alternativene under.
- 1 eple/pære/nektarin og en liten neve (25 g) mandler eller nøtter
- 1 dl cottage cheese, 3 ss havregryn og 1 ts usøtet syltetøy
- 1,5 dl yoghurt naturell og 3 ss usøtet kornblanding eller havregryn
- Fruktsalat med kvarg (150 gram frukt og 1 dl skyr eller mager kesam naturell/vanilje)
- Grønnsaker og dipp laget med ca. 1 dl kesam
- 2 grove knekkebrød med et tynt lag smør, magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 1 skive ekstra grovt brød med magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 1 banan og 1,5 dl lettere sjokolademelk
*Forslag til pålegg:
Det er lurt å variere med ulike typer pålegg og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen. Du kan gjerne spise to typer på samme brødskive.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: hvitost, smøreoster, kvarg/kesam og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg gjerne magre varianter som kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og hamburgerrygg, i tillegg til leverpostei, salt bankekjøtt og roastbiff
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.