Dagsmeny 1 - 3300 kcal
Frokost (ca. 600 kcal):
- Dobbel porsjon havregrøt med friske bær
- En liten neve mandler, nøtter eller frø
- 1 banan
- Kaffe/te
Lunsj (ca. 650 kcal):
- 3 skiver grovt brød
- Tynt lag med smør, majones eller sennep
- Omelett av to egg, 2 ss cottage cheese og 3 skiver skinke, stekt i litt smør gjerne med purre, sopp, paprika og/eller spinat
- 2 dl skummet eller ekstra lett melk
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Fri mengde tomat, agurk, paprika og salat
- Kaffe/te
Middag (ca. 800 kcal):
Ris med grønnsaker og tunfisk:
- 1 boks tunfisk i vann eller 2 små kyllingfileter
- ½ paprika
- ½ purreløk
- 4 sjampinjonger
- 1,5 dl matfløte
- 100 g grov pasta eller ris (tørrvekt)
Skjær grønnsakene i biter. Stek dem i panne sammen med fisken. Tilsett matfløte og kok opp. Spis med pasta.
Kveldsmat (ca. 500 kcal):
- 1,5 dl kornblanding
- 1,5 dl yoghurt naturell eller 1 dl cottage cheese
- 1 banan
- En liten håndfull bær eller 1 ss syltetøy uten tilsatt sukker
- 10 mandler
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 250 kcal, velg to av alternativene under.
- 1 banan og en liten neve nøtter (25g)
- 1,5 dl cottage cheese, 4 ss havregryn eller usøtet kornblanding, en liten håndfull bær
- Fruktsalat med kvarg (150 g frukt, 1,5 dl skyr eller mager kesam naturell/vanilje)
- 1 banan og 2,5 dl mager sjokolademelk
- 3 grove knekkebrød med tynt lag smør, magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 1,5 skive ekstra grovt brød med magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 60 g nøtter og tørket frukt
- ½ avokado, ½ boks tunfisk i vann, 1 tomat og pepper
*Forslag til pålegg:
Det er lurt å variere med ulike typer pålegg og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen. Du kan gjerne spise to typer på samme brødskive.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: hvitost, smøreoster, kvarg/kesam og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg gjerne magre varianter som kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og hamburgerrygg, i tillegg til leverpostei, salt bankekjøtt og roastbiff
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.