Dagsmeny 2 - 3800 kcal
Frokost (ca. 600 kcal):
- 2 skive grovt brød
- Tynt lag med smør, majones eller sennep
- Omelett av to egg, 2 ss cottage cheese, 3 skiver skinke, gjerne stekt med purre, sopp, paprika og/eller spinat
- 2 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett)
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Tomat, agurk, paprika og salatblader i fri mengde
- Kaffe eller te
Lunsj (ca. 700 kcal):
- 3 grove pannekaker med havregryn
- 6 ss cottage cheese
- 3 ss syltetøy
- 1 banan
- 1,5 dl skummet/ lettmelk (0,5% fett) eller 1 dl juice
- Kaffe eller te
Middag (ca. 900 kcal):
Laks med pesto:
- ½ paprika
- ½ pakke frossen spinat eller 1 pakke fersk spinat
- 200 g laks
- 1 ss pesto
- 100 g grov pasta eller ris (tørrvekt)
- 1 ss lettrømme
Del paprika i biter og bland med spinat i en ildfast form. Smør laksen med pesto og legg denne over grønnsakene. Stek i ovn ved 180° i 15 minutter. Spis med pasta eller ris og lettrømme.
Kveldsmat (ca. 550 kcal):
- 2 skiver grovt brød eller 4 grove knekkebrød
- Smør og pålegg*
- 1 egg
- Fri mengde tomat, agurk eller paprika
- 2 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett)
- 1 valgfri frukt
Husk: Drikk vann som tørstedrikk gjennom dagen!
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 350 kcal, velg tre av alternativene under.
- ½ avocado, 1 boks tunfisk i vann, 1 tomat og pepper
- 1,5 dl cottage cheese, 6 ss havregryn eller usøtet kornblanding, en liten håndfull bær og ½ banan
- Fruktsalat med kvarg el (200 g frukt, 2 dl Skyr eller mager Kesam naturell eller vanilje)
- 1,5 skive grovt brød, tynt lag smør eller majones, magert pålegg, 1 egg og valgfrie grønnsaker
- 2 grove knekkebrød, valgfritt pålegg, 1 kokt egg, 2 dl mager sjokolademelk
- Smoothie (1 banan, 1 beger yoghurt, 1 dl friske bær, 1 dl lettmelk (0,5% fett), 4 ss havregryn)
*Forslag til pålegg:
Det er lurt å variere med ulike typer pålegg og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen. Du kan gjerne spise to typer på samme brødskive.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: hvitost, smøreoster, kvarg (f.eks Kesam) og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg gjerne magre varianter som kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og hamburgerrygg, i tillegg til leverpostei, salt bankekjøtt og roastbiff
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.