Nyttige lenker i faget Mat og helse
Her finner du lenker til nyttige verktøy, undervisningsopplegg og nettsider som er relevante for faget Mat og helse.
Her finner du nyttige lenker til nettsider som kan brukes i faget mat og helse.
Matopedia
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) samarbeider nå med Opplysningskontoret for egg og kjøtt (Matprat) og Opplysningskontoret for brød og korn om det digitale læreverket Matopedia. Matopedia er et lisensbasert, digitalt læreverk for mat- og helsefaget i grunnskolen. Læreverket skal være et godt hjelpemiddel for lærerne i arbeidet med å gi elevene teoretisk og praktisk matkunnskap, og ikke minst skal det gi inspirasjon og bidra til å skape matglede.
Her kan du lese mer om bakgrunnen for at de tre opplysningskontorene samarbeider om det digitale læreverket. Spørsmål om Matopedia kan stilles til: skole@oek.no
Mat og livsstil
Matportalen.no gir informasjon om mat og helse fra myndighetene med mange nyttige verktøy og sider som kan bukes i undervisningen.
Matvaretabellen.no er ett av verktøyene fra matportalen og kan brukes til å finne næringsstoffer i matvarer på en enkel måte. Mine sider gir deg muligheten til å finne ut av næringsinnhold i retter.
Kostplanleggeren er et verktøy som lar deg sammenligne og beregne næringstoffinnhold i både retter og matvarer.
Kostråd fra Helsedirektoratet: Reviderte nøkkelråd for mat og mosjon ble lansert vinteren 2011. Nøkkelrådene er basert på omfattende vitenskapelig dokumentasjon i rapporten "kostråd for å fremme folkehelsen og forbygge kroniske sykdommer" fra Nasjonalt råd for ernæring.
Informasjon om forskjellige næringsstoffene; næringsstoffanbefalingene.
Mat og forbruk
Lær om miljø, klima, kildesortering og gjenvinning med LOOP Miljøskole.
Ungt entreprenørskap tilbyr kurs, og hjelp til start av elevbedrift:
Den naturlige skolesekken er et prosjekt for satsing på natur, miljø og bærekraftig utvikling i grunnopplæringen. Den naturlige skolesekken inviterer til undervisnings- og arbeidsmåter som innebærer at elever og lærere oppsøker miljøer utenfor klasserommet og bruker disse miljøene regelmessig som læringsarena. Nettstedet er en ressursbank for lærere i faget. Mat og helse i natursekken:
Matvett - forebygg matsvinn, gode tips til bruk av restemat, undervisningsopplegg og gode lenker til andre som har nyttig informasjon.
Mat og kultur
Ndla er side for videregående skole restaurant og matfag med linker til ulike ressurser om mat og kultur. Du finner også korte filmer om temaer i mat og helse
-----
Organisasjoner og stiftelser
Nettsted til Landslaget for mat og helse i skolen- en interesseorganisasjon for lærere og andre med interesse for faget.
Undervisningsmateriell og brosjyrer
Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet har egne ressurssider for skole og faget Mat og helse.
Med smak på timeplanen er et undervisningsopplegg om smak for mellomtrinnet/6. trinn
Nasjonalforeningen for folkehelsen har utarbeidet undervisningsopplegget Smart på mat
Helsedirektoratets ressursside for skole og faget Mat og helse.
Gratis Fiskesprellkurs for mat- og helselærere i grunnskolen, både barneskole og ungdomsskole.
Opplysningskontor
Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for brød og korn
Norges sjømatråd (tidligere Eksportutvalget for fisk)