Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Prim

Brødskiver med prim og et glass melk

Prim er en smørbar brunost laget av myse og fløte som kokes inn til en passende fasthet. 

Fremstilling av prim

Prim tilsettes sukker (fra 8 %) for smakens skyld og konserveringsmiddel for å gi god holdbarhet. Prim skal være smidig og glatt i konsistens og skal lett kunne smøres på brødskiva ved kjøleskapstemperatur. 

Ved fremstilling av prim blir myse og fløte kokt inn til en passende fasthet. Sukker blir tilsatt for smakens skyld og for å gi ekstra farge. I tillegg tilsettes sorbinsyre som konserveringsmiddel ettersom prim har høyere vanninnhold enn brunost. Prim beregnet til barn kan også tilsettes jern (jernsulfat) da barn ofte får i seg for lite jern.

Under inndamping av prim vil laktose og tilsatt sukker karamelliseres slik at brunfarge og karamellsmak utvikles. Alt sukkeret er løst opp i primen når den er varm, men når produktet avkjøles, utkrystalliseres laktosen (melkesukkeret) og om krystallene blir for store kan det oppleves som sandethet. Prim skal ha en glatt og smidig konsistens og det er derfor viktig at avkjølingen skjer under konstant røring for å unngå sandethet som oppstår ved for store sukkerkrystaller. Avkjølt prim fylles så i beger.

Prim produseres i flere varianter og inneholder fra 4-8 % fett. Den har en lys gyllenbrun farge, søt og mild karamellsmak, og en glatt, smøremyk konsistens.

Oppbevaring og holdbarhet:

Prim er en kjølevare som bør oppbevares tett lukket i kaldt kjøleskap mellom 0 og 4 °C. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde kvaliteten når pakken er åpnet.

Alle pakkede meieriprodukter er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil det vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdato. Prim infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Brukertips i matlagingen

Prim egner seg godt som pålegg på blant annet brød, lefser og kjeks.