Polarbrød med cottage cheese, eple og skinke.

Skjørost

Skjørost er ferskost laget ved syrning og oppvarming. Osten ligner cottage cheese, men er noe tørrere. Skjørost er et ord brukt i Østerdalen.

Skjørost ystes av syrnet skummet melk som etter 17–18 timer varmes skånsomt til melken skiller seg. Den proteinrike ostemassen som oppstår skilles så fra mysen.

Brukertips i matlagingen

Skjørosten har tradisjonelt blitt servert med rømme eller tjukkmjølk, gjerne med litt sukker på. Dette ble ofte servert til spekemat, med flatbrød eller lefse. Ellers ligner skjørost cottage cheese og passer godt i bakst og vafler i tillegg til å tilsette osten til salater, wraps eller müsli. Du kan også smøre skjørost på brødskiver og knekkebrød sammen med syltetøy.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.