Cottage cheese på knekkebrød

Cottage cheese

Cottage cheese er en ferskost med kornete konsistens. Den smaker svakt syrlig og aromatisk og inneholder mye protein og lite fett.

Fremstilling av cottage cheese

Cottage cheese er fersk ostemasse laget av pasteurisert skummet melk som er syrnet med melkesyrekultur og tilsatt løpe. Ostekorn dannes ved at koagulert ostemasse skjæres.

Deretter blir ostekornene og myse varmet opp til ca 50-55 °C til kornene har fått riktig fasthet. Mysen blir så fjernet og ostekornene ("grynene") blir skylt med vann.

Til slutt blir ostekornene blandet med en dressing av fløte og litt salt. Mengden og typen fløtedressing som brukes, er med på å avgjøre hvor mye fett, proteiner og laktose det er i det endelige produktet.

Osten skal inneholde minimum 20 % tørrstoff (hovedsakelig protein, fett og laktose), og har et fettinnhold som variere fra 2,0 til 4,3 %. Laktoseinnholdet varierer også mellom ulike varianter fra 1,5 til 3,9 %. Noen produkter er tilsatt kaliumsorbat som konserveringsmiddel.

Historikk

Opprinnelsesretten til cottage cheese tilhører USA, men det var kanskje vikinger fra Norge som i utgangspunktet begynte å lage denne osten. Vikingene hadde med seg et lignende produkt kalt skjørost da de var ute på tokt. Skjørost er en surmelksost som fremdeles lages i Norge.

Produksjon av cottage cheese slik den er i dag startet i Norge på slutten av 1950-tallet. I dag finnes cottage cheese både med og uten smakstilsetninger som ulike syltetøy.

Oppbevaring og holdbarhet

Cottage cheese er en ferskvare som bør oppbevares ved 0-4 °C. Produsenten garanterer at produktet er tilfredsstillende frem til utløpsdatoen, men cottage cheese har ofte lengre holdbarhet enn dette forutsatt at den er uåpnet og lagret kaldt.

Sensorisk kvalitet (lukt, smak og konsistens) forringes etter utgått holdbarhet ved at osten får mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Syrnede produkter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Cottage cheese kan fryses i emballasjen i inntil 6 måneder, og bør tines langsomt i kjøleskap. Etter opptining kan den blant annet brukes i bakverk.

Brukertips i matlagingen

Osten smaker godt som pålegg, til baking, til salater, i desserter eller rett ut av begeret med ulike toppinger.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.