Cottage cheese
Cottage cheese er en ferskost med kornete konsistens. Den smaker svakt syrlig og aromatisk og inneholder mye protein og lite fett.
Fremstilling av cottage cheese
Cottage cheese er fersk ostemasse laget av pasteurisert skummet melk som er syrnet med melkesyrekultur og tilsatt løpe. Ostekorn dannes ved at koagulert ostemasse skjæres.
Deretter blir ostekornene og myse varmet opp til ca 50-55 °C til kornene har fått riktig fasthet. Mysen blir så fjernet og ostekornene ("grynene") blir skylt med vann.
Til slutt blir ostekornene blandet med en dressing av fløte og litt salt. Mengden og typen fløtedressing som brukes, er med på å avgjøre hvor mye fett, proteiner og laktose det er i det endelige produktet.
Osten skal inneholde minimum 20 % tørrstoff (hovedsakelig protein, fett og laktose), og har et fettinnhold som variere fra 2,0 til 4,3 %. Laktoseinnholdet varierer også mellom ulike varianter fra 1,5 til 3,9 %. Noen produkter er tilsatt kaliumsorbat som konserveringsmiddel.
Næringsinnhold i cottage cheese
Cottage cheese original inneholder per 100g:
97 kcal
13 gram protein
4,3 gram fett
hvorav 2,7 gram mettet fett
80 milligram kalsium
15 mikrogram jod
Cottage cheese finnes også i "mager" som inneholder mindre fett og energi. De smakssatte variantene inneholder søtstoff.
De nye kostrådene anbefaler å spise 3 meieriprodukter daglig. Spiser du 100-160 gram cottage cheese kan dette inngå som én av 3 om dagen.
Her kan du lese mer om hvorfor du trenger 3 om dagen.
Historikk
Opprinnelsesretten til cottage cheese tilhører USA, men det var kanskje vikinger fra Norge som i utgangspunktet begynte å lage denne osten. Vikingene hadde med seg et lignende produkt kalt skjørost da de var ute på tokt. Skjørost er en surmelksost som fremdeles lages i Norge.
Produksjon av cottage cheese slik den er i dag startet i Norge på slutten av 1950-tallet. I dag finnes cottage cheese både med og uten smakstilsetninger som ulike syltetøy.
Oppbevaring og holdbarhet
Cottage cheese er en ferskvare som bør oppbevares ved 0-4 °C. Produsenten garanterer at produktet er tilfredsstillende frem til utløpsdatoen, men cottage cheese har ofte lengre holdbarhet enn dette forutsatt at den er uåpnet og lagret kaldt.
Sensorisk kvalitet (lukt, smak og konsistens) forringes etter utgått holdbarhet ved at osten får mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Syrnede produkter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.
Cottage cheese kan fryses i emballasjen i inntil 6 måneder, og bør tines langsomt i kjøleskap. Etter opptining kan den blant annet brukes i bakverk.
Brukertips i matlagingen
Osten smaker godt som pålegg, til baking, til salater, i desserter eller rett ut av begeret med ulike toppinger.