Fløte i en glassmugge

Spørsmål og svar om fløte

Hva er fløte?

Fløte er den fete delen av melken.

Når nysilt melk har stått en stund, dannes det naturlig et fløtelag på toppen. Før i tiden ble dette laget øst av, satt til selvsyrning og kjernet til smør. I dag produseres fløte ved at melk separeres til skummet melk og fløte ved sentrifugering. Deretter standardiseres fettinnholdet til de forskjellige fløtetypene før fløten pasteuriseres og kjøles ned.

Fløten som fremstilles, har et fettinnhold fra 10 til 38 prosent, og de ulike typene, for eksempel matfløte, kremfløte og kaffefløte, dekker et bredt spekter av behov i matlagingen og brukes også i drikker.

Hva er forskjellen på kremfløte, matfløte og kaffefløte?

Forskjellen på kremfløte, matfløte og kaffefløte er innholdet av fett.

Kremfløte inneholder 35–38 prosent fett, er ikke homogenisert og kan piskes til krem. Matfløte inneholder 10–20 prosent fett, mens kaffefløte inneholder 10 prosent fett.

Siden både matfløte og kaffefløte er homogenisert og inneholder mindre fett, kan de ikke piskes til krem.

Matfløte som inneholder 20 prosent fett, er kokestabil og tåler småkoking, mens lettere matfløte som inneholder 10 prosent fett, bare tåler et raskt oppkok før den skiller seg.

Laktosefri matfløte kan brukes på samme måte som vanlig matfløte.

Kan fløte fryses?

Ja, fløte kan fryses.

Ved tining vil fløten skille seg, og den egner seg derfor best i for eksempel supper, sauser og vaffelrøre. Kremfløte kan fryses i inntil tre måneder, matfløte og kaffefløte kan fryses noe lengre. Ved lagring utover dette kan fettet harskne.

Frys gjerne fløten ned i isterningsposer eller små beholdere, og ha den rett i supper eller sauser. Eller tin den og tilsett til vaffelrøren. Kremfløte er lite egnet til pisking etter tining.

Hvordan oppbevares fløte?

Bortsett fra de laktosefrie variantene er fløte en ferskvare. Generelt garanteres bare kvaliteten ut holdbarhetsperioden. Det vil si at produktet kan ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet emballasje ved 0-4 °C. Denne temperaturen kreves i butikk, under transport og hjemme..

Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med forhold i selve prosessen som råstoffets kvalitet, og ikke minst kjølekjeden. Hvordan du selv håndterer produktet er også avgjørende for hvor lenge produktet er holdbart. Normalt vil du kunne vurdere om fløten fortsatt kan brukes ved å lukte og/eller smake på fløte.

Kremfløte er lavpasteurisert og har derfor kortest holdbarhet. Ved ubrutt kjølekjede anslås 15 dagers holdbarhet for kremfløte.

Kaffefløte og matfløte er langtidsholdbare i 3 måneder før åpning. Etter åpning regnes de som ferskvare og er holdbare i ca. 1 uke ved 0-4 °C.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.