Sveitserost en halvfast gulost med store, runde hull. Osten har en fyldig og særegen smak med en lett søtlig aroma.
Ulike varianter av sveitserost har vært produsert i Norge helt siden midten av 1800-tallet, inspirert av den tradisjonsrike sveitsiske osten emmentaler.
Den norske sveitserosten har hatt mange navn gjennom tidene som norsk emmentaler, liten sveitser og imitert schweitzerost. Osten har store hull og en søtlig smak som blir skarpere ved lagring. Konsistensen er relativt fast.
Sveitserost blir produsert av pasteurisert melk som blir tilsatt ulike syrekulturer av melkesyre- og propionsyrebakterier samt osteløpe. Ystemelken koagulerer, og når koagelet har riktig fasthet blir det delt opp i små terninger/ostekorn ved bruk av et spesielt skjæreverktøy. Ostekornene (ostemassen) blir så liggende og flyte i mysen. En del av denne mysen tappes av og erstattes med pasteurisert varmt vann. Det varme vannet gjør at ostekornene krymper sammen og avgir mer myse. Senere skilles ostekornene fra mysen og føres over til en såkalt forpresse.
Deretter deles osten opp i emner som plasseres i osteformene. Formene som er perforert og utstyrt med lokk settes under press for at osten skal bli jevn og få en fin form. Deretter overføres osten til en saltlake der den ligger til neste dag. Etter salting blir osten lagt på et tørkelager der den etter hvert påføres et belegg. Etter ca. 12 måneder på modningslager er osten klar for salg. Osten kan lagres videre og vil da gradvis få en fyldigere smak.