Råmelk (kolostrum)
Råmelk, eller kolostrum, er melka fra de første dagene etter kalving. Melken kommer rett fra kua og er verken homogenisert eller pasteurisert.
De første fem melkingene etter kalving har en annen sammensetning av næringsstoffer enn melken senere i laktasjonen og er forbeholdt kalven. Råmelken er rik på vitamin A og har et høyt proteininnhold på om lag 15 %, det meste er myseproteiner av typen albumin og globuliner. Vanlig melk har et proteininnhold på om lag 3,0-3,5 % og kun 20 % av dette er myseproteiner.
Hva brukes råmelk til?
Råmelk leveres som regel ikke for salg, og det som ikke kalven skal ha kan brukes til blant annet å lage kalvedans (råmelkspudding), karamellpudding, kjeleost og spannost. Ettersom proteinene albumin og globulin reagerer på høy varmebehandling (> 70 °C) stivner råmelka ved varmebehandlet i kokende vannbad i stekeovn.
Råmelk eller "rå melk"?
Noen forveksler råmelk med upasteurisert melk ("rå melk"). Siden råmelk som regel ikke pasteurisere vil denne også kunne kalles "rå melk", men råmelk (i ett ord) er altså kun melken fra de første dagene etter kalving.
I Norge er det lovpålagt at all melk som selges i butikk må være pasteurisert ved minimum 72 °C i 15 sekunder for å drepe uønskede mikroorganismer som enten kan forårsake sykdom eller forringe melken.






