Tre glass melk med tettegress og påsmurt lompe

Tjukkmjølk

Tjukkmjølk er en type tettemelk laget av - eller lettmelk tilsatt tettekultur.

Tjukkmjølk var tidligere hverdagskost flere steder i Norge og ble brukt til flatbrødsoll. Nå produserer Rørosmeieriene tjukkmjølk industrielt og dette var det første produkt i Norge som fikk den offentlige merkebeskyttelsen «Beskyttet Geografisk Betegnelse» av Matmerk.

Næringsinnhold i tjukkmjølk

Rørosmeieriene har to typer tjukkmjølk; én med 4% fett og én med 1,5% fett. Næringsinnholdet i tjukkmjølk med 1,5% fett er per 100g:

44 kcal
3,5 gram protein
1,5 gram fett
0 gram tilsatt sukker
139 milligram kalsium
20 mikrogram jod

De nye kostrådene anbefaler å spise 3 meieriprodukter daglig, der to av dem bør være melk eller yoghurt. 100 gram tilsvarer 1 dl tjukkmjølk. Drikker du en porsjon med tjukkmjølk (1,5-2 dl) i løpet av dagen er det et godt bidrag for å oppnå ditt behov for jod og kalsium.

Her kan du lese mer om hvorfor du trenger 3 om dagen.

Brukertips i matlagingen

Tjukkmjølk er et syrnet produkt som kan brukes på samme måte som yoghurt og syrnet melk. Tjukkmjølk er ypperlig til smoothie, med kornblanding eller i bakst.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.