Kjeks med kremost

Kremost

Kremoster er friske og milde ferskoster med smidig og smørbar konsistens.

Det finnes flere produsenter av naturell kremost på det norske markedet, og det tilbys en rekke smaksvarianter der en har tilsatt ulike blandinger av krydder, urter og frukt. Det produseres også lettvarianter av kremost for de som ønsker et produkt med lavere fettinnhold.

Fremstilling av kremost

Kremost fremstilles av en syrnet blanding av melk og fløte som gjennomgår en sterk varmebehandling før ystemelkens ostestoff skilles fra mysen gjennom en spesiell separeringsteknikk. Ved produksjon av kremost benyttes det ikke osteløpe, og den sterke varmebehandlingen av melken gjør at osten ikke forandrer smakskarakter i holdbarhetstiden.

Oppbevaring og holdbarhet

Kremost er en ferskvare, men kan i utgangspunktet ha lengre holdbarhet enn dato på emballasjen. Produsentene garanterer ikke for holdbarheten utover dette. Sensorisk kvalitet (lukt, smak, konsistens) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Ferskoster infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Kremost har ideell oppbevaringstemperatur ved 0-4 °C, men kan fryses i emballasjen i inntil 6 måneder. Osten blir da kornete og mister en del av væsken ved opptining. Derfor egner den seg best til bruk i sauser og andre varme retter eller i bakverk.

Brukertips i matlagingen

Kremostene har et vidt bruksområde. I tillegg til det tradisjonelle bruksområdet som pålegg på brød og kjeks, benyttes kremost mye i matlaging, i sauser, supper og i ostekaker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.