En grov brødskive med nøkkelost og salat, og litt stangselleri, på en trefjøl.

Nøkkelost

Nøkkelosten er en av Norges eldste oster. Osten er tilsatt nellik og spisskummen og har en lett syrlig smak med et tydelig krydderpreg.

Fakta

Nøkkelosten er en av Norges eldste oster. Utgangspunktet for osten var den nederlandske Leydenosten. Navnet nøkkelost kommer faktisk av at byen Leyden hadde to nøkler i kryss i sitt byvåpen, og dette merket blir fortsatt brukt på varianter av Leydenost.

Norsk nøkkelost er tilsatt nellik og spisskummen. Krydderet gir osten et spennende utseende og en meget karakteristisk smak som er lett syrlig med et tydelig krydderpreg.

Fremstilling av nøkkelost

Nøkkelost blir produsert av pasteurisert melk som blir tilsatt en kultur av melkesyrebakterier samt osteløpe. Ystemelken koagulerer og når koagelet har riktig fasthet blir det delt opp i små terninger/ostekorn ved bruk av et spesielt skjæreverktøy. Ostekornene blir så liggende og flyte i myse. En del av denne mysen tappes av og erstattes med pasteurisert varmt vann. Det varme vannet gjør at ostekornene krymper sammen og avgir mer myse. Ostemassen skilles så fra mysen og blir deretter tilsatt krydder før overføring til en såkalt forpresse. Deretter deles osten opp i emner som presses ned osteformene. Formene som er perforert og utstyrt med lokk settes under press for at osten skal bli jevn form. Deretter overføres osten til en saltlake der den ligger til neste dag. Etter salting blir osten pakket i plastfolie og plassert i spesielle modningslager. Etter 8 uker på modningslager er osten klar for salg. Osten kan lagres videre og vil da få en gradvis fyldigere smak.

Oppbevaring og holdbarhet

Nøkkelost bør oppbevares mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før» datoen, jo mer smak har den. Oster med høyt tørrstoffinnhold (lavt vanninnhold) er normalt de mest lagringsdyktige. Men husk de vil bare kunne lagres over tid dersom osten er innpakket i original emballasje. Frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner. Skulle det komme mugg på fast ost er mattilsynets råd å skjære godt vekk rundt den synlige muggkolonien, minimum en cm rundt og inn. Fryst ost vil svært ofte bli ”kort” på konsistens og være vanskelig å skjære i skiver. Slik ost egner seg derfor fint å bruke i varme retter som pizza, supper, gratenger osv. Det kan derfor være lurt å rive osten før den fryses.

Brukertips i matlagingen

Nøkkelost passer bra som pålegg, i salater, supper, ostepaier eller tortilla.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.