Gubb - gubbost

Gubb eller gubbost er en type ost som kan minne om brunost, men der ostekorn er tilsatt etter at bruningen er igang. Gubbost lages gjerne i en ystepanne av støpejern med flat bunn ved vedfyring direkte under.

Gubb brukes til pålegg og skjæres i tynne formkakeskiver. Den smaker godt sammen med rømmebrød, lefse og lignende. Den hvite ostemassen som has i på slutten av innkokingen danner lyse flekker i gubbmassen og er dekorativ.

Slik lages gubb

Nysilt melk varmes opp til den er knapt fingervarm. Løpe tilsettes og blandingen står stille til det hele får gelélignende konsistens (koagel). Ved fast nok koagel blir det fyrt mer opp under gryten. Det blir rørt forsiktig i ostemassen og halvparten av massen blir tatt opp. Den andre halvparten piskes med visp til små korn, og det fyres godt under kjelen til massen kokes inn og blir brun og tykk.

Det røres av og til i begynnelsen, men etter hvert øker hyppigheten før det til slutt røres hele tiden når massen begynner å tykne. Man har så oppi den ferske ostemasse som ble tatt opp etter løpeleggingen, og koker ostemassen ferdig under stadig omrøring.

Når det hele er noe tynnere enn brunostmasse, slås gubbmassen fra ystekjelen opp i et trau, for der å bli rørt helt kald. Derved unngår en sandet gubb. Den kalde massen tas over i former (evt. kar) som egner seg for det ferdige produktet. Etter én dag blir Gubben tatt ut av formene og lagret kaldt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.